Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές Ultimaker για παραγωγή στην Siemens

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές Ultimaker για παραγωγή στην Siemens

 Κάθε μήνα ζητάμε απο κάποιους στους τομείς της τρισδιάστατης εκτύπωσης να γράψουν σχετικά με το τι σκέφτονται, κάνουν ή τυπώνουν. Σήμερα φιλοξενούμε στο blog μας τον  Kae Woei Lim από την Imaginables. Η εταιρεία Imaginables πρόσφατα συνεργάστηκε με την Siemens σε μία εκδήλωση στην Μελβούρνη, στην Αυστραλία η οποία ονομάζεται AusRAIL – το μεγαλύτερο γεγονός στην Αυστραλία.

Το AusRAIL  είναι ένα σημαντικό γεγονός για όλους εκείνους που κάνουν δουλειές στους σιδηροδρομικούς τομείς της Αυστραλίας. Μας ζητήθηκε να εξυπηρετήσουμε την Siemens δανείζοντας της έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή Ultimaker 2 για το AusRAIL, επειδή η Siemens δεν είχε την πολυτέλεια να θέσει εκτός λειτουργίας τους εκτυπωτές για την περίοδο της εκδήλωσης. Αυτό δείχνει πόσο απαραίτητος έχει γίνει ο Ultimaker στην διαδικασία παραγωγής τους, ώστε η Siemens δεν μπορεί να αποχωριστεί  τους εκτυπωτές της  ούτε για 3 μέρες.

Ζητήσαμε απο τον Stephen Baker, τον επικεφαλή της R&D στη Αυτοματοποίηση σιδηροδρόμων Siemens , να μας πεί πώς χρησιμοποιούν τους τρισδιάστατους εκτυπωτές στην Siemens. Ο Stephen μας είπε ότι στην αρχή χρησιμοποιούσαν την τρισδιάστατη εκτύπωση για να βοηθήσουν την δημιουργία πρωτοτύπων για νέα εξαρτήματα και προϊόντα, “αλλά όταν ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμαι το Ultimaker συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν ένα κομμάτι για την διαδικασία κατασκευής.”

Τώρα μπορούν να ξεκινήσουν με ένα ελαφρύ πλαστικό τρισδιάστατο εκτυπωμένο αντικείμενο στο Ultimaker τους, αλλά καταλήγουν με ένα τελικό χυτευτό προϊόν σε ανοξείδωτο χάλυβα στους 316 βαθμούς. Παραδοσιακά η ομάδα του Stephen θα χρειαζόταν 12 με 16 εβδομάδες για να πάνε απο ένα μοντέλο στο τελικό εξάρτημα, αλλά χρησιμοποιώντας τον τρισδιάστατο εκτυπωτή Ultimaker ο χρόνος έχει μειωθεί μόνο σε 1 ή 2 εβδομάδες.

Για να το κάνουν αυτό  βρήκαν ένα εξειδικευμένο χυτήριο που εδρεύει στο Σίδνεϊ, το οποίο παίρνει τρισδιάστατο αντικείμενο σε PLA και το τοποθετεί σε μορφή κεριού.
Siemens
Από PLA εξάρτημα, σε καλούπι και σε προϊόν ανοξείδωτου χάλυβα
3D printed component vs Stainless Steel component
Τελικό προϊόν σε σύγκριση με την τρισδιάστατη εκτύπωση.

“Έτσι λοιπόν πηγαίνουμε από ένα 3D CAD μοντέλο, σε ένα 3D εκτυπωμένο αντικείμενο, σε τελικό μεταλλικό στοιχείο χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από την κανονική διαδικασία κατασκευής,” ο Stephen συνεχίζει, “αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να μειώσουμε τον χρόνο απο το στάδιο του μοντέλου στο τελικό στάδιο σε περίπου 1 με 2 βδομάδες, συγκριτικά με το ότι κανονικά θα μας είχε πάρει 12 με 16 εβδομάδες.”

Δέν εξοικονομήσαμε μόνο χρόνο – ένα μεγάλο ποσό, με ποσοστό απο 10+ εβδομάδες ανά εξάρτημα συγκριτικά με την παραδοσιακή μέθοδο – αλλά επίσης η πιθανή επανεπεξεργασία σαν πρωτότυπο επιτρέπει την Siemens να προσπαθήσει να σχεδιάσει χωρίς να επενδύει σε ακριβά εργαλεία.

Με την επιλογή της ομάδας του για τον τρισδιάστατο εκτυπωτή Ultimaker , ο Stephen είπε ότι “Πρώτα ψάξαμε στην αγορά και στις κριτικές του διαδικτύου, το βασικό χαρακτηριστικό ήταν 8 λεπτά κατασκευή υπό 0.1mm ανάλυση.Ζητήθηκε μετά απο την ομάδα να βρεί ένα κατάλληλο υποψήφιο μηχάνημα και να φτιάξει μία σύσταση.” Στο αίτημα της ομάδας του Stephen στείλαμε στην Siemens τρισδιάστατα εκτυπωμένα δείγματα σε Ultimaker 2, επιτρέποντας τους να επιθεωρήσουν την ποιότητα απτά.

“Μετά απο περίπου 3 εβδομάδες έρευνας, μιλώντας με προμηθευτές, και παίρνοντας εκτυπωμένα δείγματα απο τρείς πωλητές που έχουν επιλεχθεί, σύστησαν τον Ultimaker 2+ σαν το πιο κατάλληλο μηχάνημα στο πλαίσιο των περιορισμών προυπολογισμού των $10, με αυτό που πίστευαν ότι θα ήταν σ ένα κατάλληλο επίπεδο τοπικής υποστήριξης “

Επίσης ζητήσαμε απο τον Jaime McDyre, ο οποίο είναι επικεφαλής εμπορευμάτων και προϊόντων για την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, Τμήμα κινητικότητας, σχετικά με το πως βλεπει το μέλλον της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Siemens. “Η Siemens  απομακρύνεται από το να κοιτάζει μόνο το πάτωμα του εργοστασίου, στην εξέταση ολόκληρης της αξίας της αλυσίδας. Αυτό που μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη εκτύπωση, είναι αυτό που μας επιτρέπει να φέρνουμε αυτή τη διαδικασία στους πελάτες μας και τις σχεδιαστικές διαδικασίες νωρίς.”

Η τρισδιάστατη εκτύπωση επιτρέπει την Simens να εμπλέκει τους πελάτες της, φέρνοντας τους μέσα στην συζήτηση νωρίς και παρουσιάζοντας τους πρωτότυπα απο το τελικό προϊόν. Είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την Siemens να εισάγει νωρίς την σχεδιαστική διαδικασία νωρίς, που τους επιτρέπει να είναι σε θέση να πάνε το προϊόν τους στην αγορά πιο γρήγορα συγκριτικά με πρίν.