Πότε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό Layer Height

Πότε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό Layer Height

Με το σωστό layer height (ύψος στρώματος) , Η εκτύπωση είναι πιο γρήγορη και παράγει καλύτερες εκτυπώσεις.Επιλέξτε το ύψος στρώματος με τις ρυθμίσεις του υλικού στο Preform.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Preform για να προετοιμάσετε γρήγορα και να εκτυπώσετε τα μοντέλα σας χωρίς να τροποποιήσετε ένα ατελείωτο αριθμό ρυθμίσεων. Με το “0.05mm” ως προεπιλεγμένο Layer height , μπορείτε να περιμένετε άψογες εκτυπώσεις  σχεδόν με κάθε μοντέλο χρησιμοποιώντας ρητίνη Formlabs. Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο πότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλες ρυθμίσεις υλικού, όπως “0.025mm” ή “0.1mm”

Αλλάζοντας το πάχος στρώματος

Μπορείτε να αλλάξετε το πάχος στρώματος κάνοντας κλίκ στο κουμπί δίπλα από το “Print Settings” στην γραμμή εργαλειών στην κάτω πλευρά του Preform.

Αυτό θα ανοίξει το μενού “Print Setup”. Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε το πάχος στρώματος σε μια συγκεκριμένη ανάλυση (π.χ. 0.1mm) και το υλικό σε συγκεκριμένο τύπο ρητίνης Formlabs (π.χ. Γκρί). Το πάχος στρώματος αναφέρεται στο ύψος του κάθε στρώματος ρητίνης που έχει σκληρυνθεί για την δημιουργία του κομματιού.  Δεδομένου ότι αυτές οι μετρήσεις είναι κλάσματα ενός χιλιοστού, δίδονται συχνά σε micron (1 μm = 1 μm = 0,001 mm). Για να το θέσουμε σε προοπτική, τα 100 μm είναι περίπου το πάχος ενός φύλλου χαρτιού ή μιας ανθρώπινης τρίχας. 7 μm είναι περίπου η διάμετρος ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου. Το Form 1+ έρχεται με ρυθμίσεις για 0,025 mm, 0,05 mm και 0,1 mm (25 μm, 50 μm και 100 μm αντίστοιχα).

Επιλογές Layer Height

Οι τεχνικές ιδιότητες από διαφορετικές ρητίνες επιτρέπουν σε κάποια layer height να είναι περιορισμένα. Τσεκάρετε ποιο είδος ρητίνης χρησιμοποιείται με το πίνακα παρακάτω:

Ταχύτητα

Τα λεπτά Layers μειώνουν σημαντικά το χρόνο εκτύπωσης, όταν συγκρίνονται με το 0.1mm πάχος στρώματος. Αλλάξτε το πάχος στρώματος στο μενού “Print setup”, και μετά επιλέξτε τον χρόνο εκτύπωσης στην γραμμή εργαλειών κάτω για να προσεγγίσετε και να συγκρίνεται την διάρκεια εκτύπωσης με διαφορετικές ρυθμίσεις.

Όταν εκτυπώνεται με 0.05 ή 0.025mm, το Form 1+ & Form 2 χρησιμοποιούν το 0.1mm layer height για την βάση και τα αρχικά Layer των support, μετά ο εκτυπωτής αλλάζει πάχος στρώματος όταν εκτυπώνονται κομμάτια του μοντέλου. Όταν η βάση κάνει raft και τα supports είναι μεγαλύτερα σχετικά με το μοντέλο αυτές οι πρώιμες “χονδροειδείς στρώσεις” μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στον χρόνο εκτύπωσης.

Πάχος στρώματος και ποιότητα εκτύπωσης

Παραδοσιακά, οι 3D εκτυπωτές που δίνουν βάση στην εξώθηση έχουν τονίσει το layer height (όπως 0.1mm ή 0.27mm) ως το κύριο δείκτη ακριβείας και ποιότητας. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι οι 3D εκτυπώσεις που γίνονται με αυτή την τεχνολογία έχουν συνήθως ορατές κορυφές μεταξύ διαφορετικών στρωμάτων. Τα μικρότερα Layer height μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση αλλά όχι στην εξάλειψη αυτών των ελαττωμάτων. Το Layer Height από μόνο του δεν καθορίζει την ποιότητα του εξαρτήματος. Δείτε παρακάτω τους δύο πύργους για να συγκρίνετε το ίδιο μοντέλο τυπωμένο σε 0.1mm στο Form 1+ και σε ένα μηχάνημα με τεχνολογία FDM.

A-Δ: Form 1+ με 0.1 mm Layers, Εκτυπωτής FDM τεχνολογίας με 0.1 mm Layers
27x μεγέθυνση

Οι ρυθμίσεις των 0,1 mm παράγουν όμορφες, ομαλές εκτυπώσεις και είναι εξαιρετικό για να ξεκινήσετε. Επειδή το Form 1+ και Form 2 χρησιμοποιούν μια διαφορετική και πιο ακριβή τεχνολογία για να δημιουργήσουν 3D εκτυπώσεις, υπάρχει πολύ λιγότερη ανάγκη να ακολουθήσετε μικρότερα και μικρότερα στρώματα. Χωρίς μικροσκόπιο είναι δύσκολο να αναγνωριστούν τμήματα Form 1+ τυπωμένα με στρώματα 0,1 mm από μέρη που χρησιμοποιούν στρώματα 0,05 mm ή και 0,025 mm.

TIP

Κρατήστε το χρόνο εκτύπωσης στο μυαλό! Οι εκτυπώσεις των 0,1 mm ολοκληρώνουν περίπου το ένα τέταρτο του χρόνου των εκτυπώσεων με στρώματα 0,025 mm.

Α–Δ: 0.1 mm, 0.05 mm, και 0.025 mm Layers
Α–Δ: Διάρκεια εκτύπωσης περίπου 2 ώρες, 4 ώρες, 8 ώρες

Πότε να χρησιμοποιήσετε 0.025 mm

Το Form1+ και το Form 2 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτυπώσουν απίστευτα μικρές λεπτομέρειες στο μοντέλο σας, γεγονός το οποίο δεν είναι είναι δυνατό να το έχετε με άλλους 3D εκτυπωτές. Αν δεν είστε σίγουροι ποιές ρυθμίσεις να χρησιμοποιήσετε, τότε οι ρυθμίσεις του 0.05mm είναι μια καλή ισορροπία μεταξύ της καλής λεπτομέρειας και ενός φιναρίσματος με εύλογο χρονικό διάστημα.

Κουκουβάγια με 0.025 mm 

Πότε να χρησιμοποιήσετε 0.2 mm

Το Form 1+ μπορεί ακόμη να παράγει εκτυπώσεις με μειωμένη ανάλυση σε αξιοσημείωτο χρόνο. Αυτή η ανάλυση είναι διαθέσιμη μόνο όταν εκτυπώνετε με ρητίνη Formlabs Clear και είναι επιλεγμένη μέσα στο σημείο επαφής του Preform. Oι ρυθμίσεις για 0.2mm είναι τέλειες για τι στιγμές εκείνες που η ταχύτητα έχει προτεραιότητα έναντι στην ποιότητα επιφάνειας. Η εκτύπωση σε ανάλυση 0,2 mm είναι συνήθως διπλάσια από την εκτύπωση σε 0,1 mm και σημαντικά ταχύτερη από την εκτύπωση με έναν εκτυπωτή FDM με την ίδια ανάλυση.

Α–Δ: 0.1 mm, 0.2 mm layers
Α–Δ: Ο χρόνος εκτύπωσης είναι περίπου 2 ώρες και 48 λεπτά