Πότε χρειάζεται η αλλαγή στο ενωτικό θερμού ακροφυσίου;

Πότε χρειάζεται η αλλαγή στο ενωτικό θερμού ακροφυσίου;

Ένας απο τους λόγους που μπορεί μια εκτύπωση να μην βγεί όπως την περιμένατε, δημιουργώντας Under extrusion η μπλοκάρισμα στο ακροφύσιο είναι το ενωτικό θερμού ακροφυσίου.

Μετά απο πολλές ώρες εκτύπωσης με νήματα που χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι το Abs, το ενωτικό θερμού ακροφυσίου θα καεί στην άκρη του.

Δείτε την φωτογραφία παρακάτω.

Ενωτικό θερμού ακροφυσίου ( Coupler ) και καμένη άκρη.

Τι είναι το ενωτικό θερμού ακροφυσίου και γιατί πρέπει να το προσέχουμε;

Το coupler είναι ένα απο τα πιο μαλακά μέρη και είναι ευαίσθητο σε πολλές φθορές. Ο σύνδεσμος PTFE (στα μοντέλα Ultimaker 2, 2Go και 2 Extended) έχει διάρκεια ζωής περίπου 500 ωρών εκτύπωσης με PLA. Θα διαρκέσει λιγότερες ώρες με υψηλή θερμοκρασία ή με σκληρά υλικά όπως το CPE και το ABS.Ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε την κατάσταση του coupler είναι να αφαιρέσετε την κεφαλή εκτύπωσης.

Άν έχετε προβλήματα εξώθησης , πρώτα ελέγξτε εάν ο εκτυπωτής σας είναι καθαρός, αν λιπαίνεται καλά, και αν ο σωλήνας Bowden είναι σε καλή κατάσταση. Άν όλα είναι εντάξει σε αυτές τις περιοχές, τότε το επόμενο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι το ενωτικό θερμού ακροφυσίου PTFE. Μπορείτε να δείτε τις ώρες που έχει εκτυπώσει από του μενού του τρισδιάστατου εκτυπωτή σας.Ακολουθήστε τα εξής βήματα Maintenance / Advanced / Runtime. Ο coupler στις μηχανές Ultimaker 2+ και 2+ Extended είναι κατασκευασμένος από σκληρότερο υλικό (TFM) που πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 500 ώρες, αλλά εξακολουθεί να αξίζει τον έλεγχο των ωρών εκτύπωσης σε περίπτωση κακής ποιότητας εκτύπωσης.

Με την πάροδο του χρόνου, οι couplers μπορούν να διευρυνθούν λόγω της θερμότητας από το ακροφύσιο και της διέλευσης του νήματος μέσω αυτού. Μπορεί να αναπτυχθεί Μια ανομοιόμορφη άκρη και η οπή μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη. Μπορεί επίσης να αποχρωματιστεί. Εάν ο coupler φαίνεται καμένος ή αναπτύξει ένα χείλος, τότε πρέπει να αντικατασταθεί για να εξασφαλιστεί ομαλή ροή νημάτων.

Εδώ είναι ένα βίντεο που εξηγεί πώς να το αλλάξετε και να αγοράσετε ενώσεις και ό,τι ανταλλακτικό χρειάζεστε απο την Thes3D, τους επίσημους αντιπροσώπους της Ultimaker στην Ελλάδα.