1.Πώς φαίνεται ένα επιτυχημένο πρώτο layer;

Πώς φαίνεται ένα επιτυχημένο πρώτο layer;

‘Οταν ανοίγετε τον Ultimaker για πρώτη φορά, χρειάζεται να ευθυγραμμίσετε την πλάκα εκτύπωσης για να έχετε καλή προσκόλληση του αντικειμένου αλλά και βελτιωμένη ποιότητα εκτύπωσης. Εάν η απόσταση μεταξύ του ακροφυσίου και της εκτυπωτικής πλάκας είναι πολύ μεγάλη, η εκτύπωση σας δεν θα κολλήσει καλά στο γυαλί. Από την άλλη πλευρά, αν το ακροφύσιο είναι πολύ κοντά στην πλάκα εκτύπωσης, θα εμποδίζετε η εξώθηση του νήματος από το ακροφύσιο.

Επιτυχημένο πρώτο Layer

 Όταν εκτυπώνεται είναι πολύ σημαντικό η πρώτη στρώση να είναι καλά πατημένη στο γυαλί με επίπεδες γραμμές και χωρίς κενά μεταξύ τους. Δείτε τις εικόνες παρακάτω για να δείτε πώς μοιάζει μια επιτυχημένη στρώση και δύο μη επιτυχημένες.

  successful-first-layerunsuccessful-first-layer-2unsuccessful-first-layer-1

Επιτυχημένο layer ✔                                                            Πολύ κοντά πλάκα – ακροφύσιο ❌                                Πολύ μακριά πλάκα – ακροφύσιο ❌

Πώς να ευθυγραμμίσετε την πλάκα εκτύπωσης

Για να έχετε την σωστή απόσταση μεταξύ της πλάκας και του ακροφυσίου, πρέπει να ανεβάσετε την πλάκα. Για να βρείτε πώς γίνεται και πώς να το κάνετε, χρησιμοποιήστε τον οδηγό που ταιριάζει στον εκτυπωτή σας:

Εκτυπώστε μια δοκιμή για να ελέγξετε την πρώτη στρώση και την ευθυγράμμιση

Για να ελέγξετε πόσο καλά ευθυγραμμίστηκε η πλάκα στο Ultimker υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες εκτυπώσεις. Έχουμε τοποθετήσει μία μέσα στην κάρτα SD του Ultimaker (εκτός του Ultimaker 3) που ονομάζεται : the MiniCalTest. Όταν ξεκινήσετε αυτή την εκτύπωση, πρώτα εκτυπώνετε ένα “skirt” που καλύπτει όλη την πλάκα εκτύπωσης πρίν τυπωθεί το μοντέλο. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ελέγξετε την ευθυγράμμιση σε πολλά σημεία στην εκτυπωτική επιφάνεια και να ρυθμίσετε το ύψος της πλάκας αν αυτό είναι απαραίτητο.

build-plate-calibration-first-layer

Δοκιμή ευθυγράμμισης

2. Πώς να διορθώσετε μια άσχημη εκτύπωση;

Από καιρό σε καιρό μπορεί να έχετε κάποια θέματα εκτύπωσης με άσχημες εκτυπώσεις ή αποτυχημένες. Αλλά μην ανησυχείτε συχνά είναι κάτι που εύκολα ρυθμίζετε και διορθώνεται.

Για να καταλάβετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις εκτυπώσεις, φτιάξαμε έναν οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων. Αυτός ο οδηγός σας δείχνει όλα τα είδη άσχημων εκτυπώσεων και εξηγεί τι μπορεί να την προκάλεσε, γεγονός στο οποίο μπορεί να ευθύνεται τα εξαρτήματα (hardware) , το λογισμικό ή και το υλικό. Απλά ταιριάξτε την εκτύπωση με ένα από τα παραδείγματα που ακολουθούν και ακολουθήστε τον οδηγό για να μάθετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις εκτυπώσεις σας.

3. Πώς να συνδέσετε σωστά το καλώδιο ρεύματος;

Ανάλογα με τον τύπο του 3D εκτυπωτή, Ultimaker, που έχετε, η θέση του καλωδίου είναι διαφορετική. Ο γρήγορος οδηγός σας δείχνει πώς να το τοποθετήσετε σωστά.

Tip: Μπορείτε να τσεκάρετε αν το καλώδιο είναι κλειδωμένο στην θέση του σπρώχνοντας το. Θα πρέπει να αποσυνδέεται μόνο όταν τραβάς το μηχανισμό προς τα πίσω.

Πώς να συνδέσετε το καλώδιο στους 3D εκτυπωτές της οικογένειας Ultimaker

When the cord is in the printer, you can let go to lock it into place. Όταν συνδέεις το καλώδιο στον 3D εκτυπωτή, η ευθεία πλευρά του καλωδίου πρέπει να είναι προς τα κάτω. Πρίν σπρώξετε το καλώδιο μέσα στην θύρα, θα πρέπει να τραβήξετε τον μηχανισμό ολίσθησης προς τα πίσω.

Ultimaker 3 power cord
Σύνδεση καλωδίου σε Ultimaker 3

Πώς να συνδέσετε 3D εκτυπωτές από την οικογένεια Ultimaker 2(+)

 Όταν συνδέει το καλώδιο στον εκτυπωτή, η ίσια πλευρά του καλωδίου χρειάζεται να είναι από πάνω. Πρίν τοποθετήσετε το καλώδιο μέσα στην θύρα, θα πρέπει να τραβήξετε τον μηχανισμό ολίσθησης προς τα πίσω. Όταν το βύσμα είναι στον εκτυπωτή, μπορείτε να το αφήσετε να κλειδώσει στην θέση του.

How to plug in power cord Ultimaker 2+

Σύνδεση καλωδίου σε Ultimaker 2+

Σύνδεση σε Ultimaker 2 Go ή Ultimaker Original+

Όταν χρησιμοποιείτε έναν Ultimaker 2 Gp ή έναν Ultimaker Original+ η ίσια πλευρά πρέπει να είναι προς τα κάτω.

How to plug in power cord Ultimaker 2 Go

Σωστός προσανατολισμός καλωδίου σε Ultimaker 2 Go

4. Πώς να εισάγεται το υλικό;

Πρίν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εκτύπωση, θα πρέπει να φορτώσετε το νήμα μέσω του τροφοδοτικού μέσα στον Ultimaker. Εαν χρησιμοποιείτε ένα Ultimaker για πρώτη φορά, θα πρέπει να το κάνετε αυτό μετά την ευθυγράμμιση της πλάκας εκτύπωσης. Είναι πραγματικά σημαντικό να φορτώσετε το νήμα σωστά για να είστε σίγουροι για τα καλύτερα αποτελέσματα εκτύπωσης.

Σημαντική σημείωση για την εισαγωηή νήματος σε 3D εκτυπωτές Ultimaker 3 & Ultimaker 2(+)

 Όταν χρησιμοποιείτε έναν 3D εκτυπωτή από την οικογένεια Ultimaker 2+, Ultimaker 2, Ultimaker 3 είναι σημαντικό να προωθήσετε το υλικό μέσα από τον σωλήνα Bowden την σωστή στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι όταν το υλικό αρχίζει να εμφανίζεται στον σωλήνα Bowden. Όσο πιο γρήγορα γίνεται, πατήστε “Continue” στον Ultimaker για να αποφύγετε το μπλοκάρισμα του υλικού στην καυτή άκρη.

Forward the filament when it enters the Ultimaker 2+ bowden tube

Σιγουρευτείτε πως προωθείτε το νήμα όταν το δείτε στο σωλήνα Bowden

Πώς να εισάγεται το νήμα;

Before the filament can be loaded, the filament spool needs to be placed on the spool holder. Once you’ve done this, you can insert the filament into the feeder and guide it through the bowden tube into the hot end. Πρίν φορτώσετε το νήμα, το καρούλι του νήματος θα πρέπει τοποθετημένο στην βάση του καρουλιού. Μόλις το κάνετε αυτό, μπορείτε να εισάγεται το νήμα μέσα στο τροφοδοτικό μετά στο σωλήνα Bowden και από εκεί στην θερμή άκρη.

Για λεπτομερείς οδηγίες του πώς να εισάγεται το νήμα μέσα στο Ultimaker, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο εγχειρίδιο του εκτυπωτή.

Αν δυσκολεύεστε όταν φορτώνεται το νήμα, παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στον οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων.

5. Πώς να αντιμετωπίσετε τα ποιο συχνά μηνύματα σφάλματος;

Ανάλογα με το ποιο εκτυπωτή έχετε, πιθανόν να βρίσκετε κάποια διαφορετικά σφάλματα. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια εικόνα της σημασίας των σφαλμάτων και πώς να τα διορθώσετε εύκολα.

Σημείωση: Να είστε πάντα βέβαιοι ότι ο εκτυπωτής σας είναι κλειστός και έχει αποσυνδεθεί το καλώδιο πριν ξεκινήσετε την αντιμετώπιση του σφάλματος.

Μηνύματα σφάλματος που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στην οικογένεια Ultimaker 2 (+)

Σφάλμα – Σβηστός αισθητήρας θερμοκρασίας

Αυτό το σφάλμα εμφανίζεται συνήθως λόγω προβλημάτων σύνδεσης – αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο αισθητήρας που μετράει την θερμοκρασία του ακροφυσίου είναι κατεστραμμένος ή υπάρχει κακή σύνδεση στον κεντρικό πίνακα. Αυτό σημαίνει ότι ο PT100 δεν καταγράφει τις τιμές σωστά και για λόγους ασφαλείας εμποδίζει το ακροφύσιο να ζεσταθεί.

Ακολουθήστε αυτά τα εύκολα βήματα για να αντιμετωπίσετε το σφάλμα του αισθητήρα θερμοκρασίας.

insert the PT100 sensor in TEMP1

Συνδέστε τον αισθητήρα PT100 sensor στο TEMP1

Σφάλμα – Σταματημένος αισθητήρας θερμοκρασίας εκτυπωτικής επιφάνειας

Η θερμαινόμενη πλάκα διαθέτει αισθητήρα που καταγράφει τις τιμές θερμοκρασίας. Ο εκτυπωτής θα δείξει αυτό το σφάλμα όταν καταχωρεί λανθασμένες τιμές. Είναι εκεί ως μέτρο ασφαλείας για να εξασφαλιστεί ότι η θερμαινόμενη πλάκα δεν μπορεί να φτάσει σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό το ζήτημα συμβαίνει συνήθως λόγω προβλημάτων σύνδεσης.

Μπορείτε να μάθετε πώς να γνωρίζετε ότι υπάρχει κακή σύνδεση ακολουθώντας τα βήματα εδώ.

Σφάλμα – Σφάλμα θέρμανσης

Εάν ο αισθητήρας δεν καταγράψει σταθερή (αύξηση) θερμοκρασίας, θα εμφανιστεί αυτό το σφάλμα. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι η κασέτα θερμαντήρα δεν είναι σωστά συνδεδεμένη, έτσι θα απενεργοποιηθεί για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του ακροφυσίου. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το ζήτημα.

 Ακολουθήστε αυτά τα εύκολα βήματα για να διορθώσετε το σφάλμα θέρμανσης

ensure heater cartridge and sensor are inserted
the nozzle should not touch the fan bracket

Ο X ή ο Y άξονας διακόπτεται

Αυτό το σφάλμα εμφανίζεται όταν δεν ενεργοποιηθεί ένας από τους οριακούς διακόπτες. Η κεφαλή εκτύπωσης θα πρέπει πάντα να μετακινείται προς την πίσω αριστερή γωνία κατά την προσπέλαση και για να ρυθμίσετε το σημείο προέλευσης, η κεφαλή εκτύπωσης πρέπει να πιέσει τους τερματικούς διακόπτες X και Y. Όταν αυτό δεν συμβεί, το σφάλμα θα εμφανιστεί στην οθόνη.

Συνιστούμε μερικούς ελέγχους για να καταλάβετε γιατί συμβαίνει το σφάλμα διακόπτη X ή Y.When homing the print head goes to the back left corner

Ο Ζ διακόπτεται ή κολλαέι

Η λειτουργία του τερματικού διακόπτη Z είναι να διασφαλίσετε ότι η πλάκα δημιουργίας δεν θα κινηθεί περαιτέρω προς τα κάτω από το κάτω μέρος του τερματικού. Εάν εμφανιστεί ένα από αυτά τα σφάλματα στην οθόνη, αυτό σημαίνει ότι ο διακόπτης Z δεν ενεργοποιείται για δύο πιθανούς λόγους: ο διακόπτης Z δεν μπορεί να πιεστεί ή ο μοχλός του διακόπτη δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.

Και τα δύο σφάλματα μπορούν να να λυθούν με τον ίδιο τρόπο, όπως βλέπετε εδώ.

At the back bottom side of the Ultimaker is located the Z limit switch

Z θέση μεταγωγής

Σφάλμα κατά την ανάγνωση της κάρτας SD

Όταν εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα υπάρχουν μερικοί εύκολοι ελέγχοι που μπορείτε να κάνετε. Το πρόβλημα μπορεί να είναι η κάρτα SD από μόνη της. Διαφορετικά, θα μπορούσε να είναι τα ηλεκτρονικά ελέγχου. Συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το σφάλμα εδώ.

Σφάλμα κυκλώματος ασφαλείας

Αυτό το σφάλμα κυκλώματος ασφαλείας εμφανίζεται  όταν το κύκλωμα ασφαλείας στην κεντρική οθόνη έχει ενεργοποιηθεί, για  την αποφυγή ηλεκτρικής καταστροφής. Σαν πιθανή αιτία μπορεί να είναι ότι τα καλώδια από το κεντρικό πίνακα πέσανε.

Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα ρίχνοντας μια ματιά στο κάτω μέρος του εκτυπωτή όπως φαίνεται εδώ

Bottom of the Ultimaker 3D printer

Το κάλυμμα τον ηλεκτρονικών Ultimaker

Μηνύματα σφάλματος που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στο Original Ultimaker (+)

Σφάλα MINTEMP/MAXTEMP

 Οι εκτυπωτές Ultimaker διαθέτουν έναν αισθητήρα θερμοκρασίας ο οποίος μετράει την θερμοκρασία του ακροφυσίου. Αυτό το σφάλμα μπορεί να εμφανισθεί όταν ο αισθητήρας καταγράφει λανθασμένες τιμές, και θα σταματήσει την θέρμανση του ακροφυσίου για λόγους ασφαλέιας. Εάν εμφανιστεί το σφάλμα MINTEMP , σημαίνει ότι η θερμοκρασία που καταγράφεται είναι πολύ υψηλή, πάνω από 300°C. Το πρόβλημα σύνδεσης είναι ένα από τα πιο κοινά αίτια αυτού του σφάλματος.

Αυτά τα σφάλματα μπορούν να διορθωθούν όπως φαίνεται εδώ.

Σφάλμα MINTEMP/MAXTEMP πλάκας εκτύπωσης

Αυτό το σφάλμα συμβαίνει εάν ο αισθητήρας θερμαινόμενης πλάκας καταγράφει ανακριβείς τιμές. Για λόγους ασφαλείας, αυτό το σφάλμα θα αποτρέψει τη θέρμανση της θερμαινόμενης πλάκας. Το σφάλμα MINTEMP σημαίνει ότι η καταχωρημένη θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, ενώ το MAXTEMP σημαίνει ότι καταγράφει μια θερμοκρασία που είναι πολύ υψηλή. Συνήθως αυτά τα σφάλματα συμβαίνουν λόγω προβλημάτων με τη σύνδεση στον κεντρικό πίνακα ή στη θερμαινόμενη πλάκα, αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι ο ίδιος ο αισθητήρας έχει υποστεί ζημιά.

Μπορείτε εύκολα να επαληθεύσετε τις συνδέσεις όπως εξηγείται εδώ.

Verify the connection to solve bed errors

Σύνδεση θερμαινόμενης πλάκας

Η θέρμανση απέτυχε

Ο εκτυπωτής θα αντιμετωπίσει αυτό το σφάλμα όταν δεν μπορεί να θερμάνει το ακροφύσιο, αυτό πιθανώς θα προκαλέσει επίσης αναβόσβημα του UltiController. Αυτό το ζήτημα προκαλείται συνήθως από κακή σύνδεση και μπορεί να διορθωθεί εξετάζοντας τα καλώδια της κασέτας θερμαντήρα.

Για περιρρότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Main board Ultimaker Original+

Ο κεντρικός πίνακας του Ultimaker Original’s φαίνεται διαφορετικός

Εάν αντιμετωπίζετε άλλα ζητήματα, ανατρέξτε στην πλήρη ενότητα αντιμετώπισης προβλημάτων ή επικοινωνήστε μαζί μας.

6. Πώς να καθαρίσετε το print core BB;

Για να διατηρήσετε το print core ΒΒ σε βέλτιστη κατάσταση, είναι απαραίτητο να το καθαρίσετε περιστασιακά. Εάν δεν υπάρχει υλικό που ρέει από τον πυρήνα εκτύπωσης για τουλάχιστον 10 λεπτά, θα μπορούσε να υποδείξει ότι υπάρχει κάποιο καμένο υλικό PVA στο ακροφύσιο, οδηγώντας σε ένα φραγμό . Σε αυτή την περίπτωση, το print core ΒΒ πρέπει να καθαριστεί κάνοντας αρκετές θερμές τραβήξεις και ψυχρή έλξη με υλικό PLA, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Σημείωση: Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει υλικό στο print core όταν ξεκινήσετε αυτή την διαδικασία.

Προετοιμασία

 1. Πηγαίνετε Material/PrintCore > PrintCore 2 (BB print core) > Set temperature και ρυθμίστε την θερμοκρασία στους 230 °C.
 2. Αφαιρέστε το κλιπ από το πάνω μέρος της κεφαλής εκτύπωσης.
 3. Χαλαρώστε τον σωλήνα από το πηνίο πιέζοντας το κολάρο του σωλήνα σύζευξης και τραβώντας τον σωλήνα προς τα έξω.
 4. Τοποθετήστε την κεφαλή εκτύπωσης στην μπροστινή δεξιά γωνία για να αποφύγετε την κάμψη των αξόνων XY όταν ασκείτε πίεση στο υλικό κατά τη διάρκεια μιας θερμής έλξης ή ψυχρής έλξης.
ultimaker-print-head
ultimaker-bowden

Ζεστό τράβηγμα

 1. Κόψτε περίπου 30cm PLA με ευθύ κόψιμο και προσπαθήστε να ισιώσετε το υλικό όσο πιο πολυ γίνεται.
 2. Όταν το ακροφύσιο φτάσει θερμοκρασία 230 °C εισάγεται το κομμάτι του PLA μέσα στο κεφάλι εκτύπωσης μέχρι να νοιώσετε μια αντίσταση.
 3. Κρατήστε το κομμάτι του PLA με πένσες και ασκείστε ελαφρά πίεση στο υλικό για ± 2 δευτερόλεπτα ώστε να εξωθείται από το ακροφύσιο.

  Προσοχή: Απαιτείται η χρήση πένσας για την πρόληψη τραυματισμών στα χέρια σας σε περίπτωση θραύσης του υλικού.

  Σημείωση: Εφαρμόζοντας υπερβολική πίεση στο υλικό είναι σχεδόν αδύνατο, το Ultimaker 3 να πάθει ζημιά. Εάν δεν υπάρχει εξώθηση, εφαρμόστε μεγαλύτερη πίεση.

 4. Τραβήξτε το υλικό έξω με μια γρήγορη, σταθερή έλξη μόλις περάσουν τα 2 δευτερόλεπτα.
  ultimaker-pla-push
  ultimaker-pla-pull
 5. Ελέγξτε το χρώμα και το σχήμα της κορυφής του υλικού που έχετε τραβήξει έξω. Συγκρίνετε τις με τις παρακάτω εικόνες για να δείτε αν φαίνεται καθαρό όπως η εικόνα στα δεξιά.
  PLA
  PLA
 6. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία θερμής έλξης τουλάχιστον μία φορά και έως ότου η άκρη του υλικού είναι εντελώς καθαρή. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τα ζεστά τραβά πιο συχνά. Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία θερμής έλξης, ξεπλύνετε με το χέρι κάποιο υλικό μέσω του πυρήνα εκτύπωσης με πένσες και αφαιρέστε το ξανά.

Κρύα έλξη

 1. Πάρτε ένα καινούριο κομμάτι PLA και τοποθετήστε το στην κεφαλή εκτύπωσης με το χέρι μέχρι να αισθανθείτε κάποια αντίσταση.
 2. Κρατήστε το κομμάτι του PLA με πένσα και απλά ασκείστε δύναμη μέχρι να αρχίσει να βγαίνει υλικό
 3. Κατεβάστε την θερμοκρασία στους 75 °C. Κρατήστε πίεση στο υλικό με τις πένσες μέχρι το print core να φτάσει 120 °C.

  Σημείωση: Η ελαφρά πίεση στο υλικό ενώ ψύχεται είναι απαραίτητη για να εμποδίσει την είσοδο αέρα στο ακροφύσιο.

 4. Περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 75 °C.
 5. Κρατήστε το υλικό με την πένσα και τραβήξτε το γρήγορα και απότομα. Το υλικό τώρα θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι.
  PLA