Τι θα φέρει το 2022 στην τρισδιάστατη εκτύπωση FDM/FFF. Νέες τάσεις!

Τι θα φέρει το 2022 στην τρισδιάστατη εκτύπωση FDM/FFF. Νέες τάσεις!

Ήταν άλλη μια περίεργη χρονιά, που σημαδεύτηκε από πανδημία, lockdown, εμπορικές εκθέσεις που υποτίθεται ότι θα γίνονταν, αλλά  τελικά όχι. Η χρονιά είχε τις ξεχωριστές της φάσεις που αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα πολλών εταιρειών. Οι αρχικές επιδοτήσεις από κυβερνητικά προγράμματα που προσφέρουν την ευκαιρία να εφαρμοστεί η τρισδιάστατη εκτύπωση στα μέσα του έτους έχουν σταματήσει. Πολλές εταιρείες σταμάτησαν να λαμβάνουν ερωτήματα και παραγγελίες εν μία νυκτί. Στην Omni3D το νιώσαμε και εμείς, και παρά το γεγονός ότι το 2021 ήταν άλλη μια χρονιά ρεκόρ…. υπάρχει ενα συναίσθημα οτι θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Οι άνθρωποι που επισκέφτηκαν τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των εκθέσεων (Formnext, 3DPrint, TCT Chicago , TCT Birmingham) και άλλων εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουμε – έδειξαν ότι στο περιβάλλον των βιομηχανικών εφαρμογών της τρισδιάστατης εκτύπωσης υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων της. και αντικατοπτρίζεται στις τάσεις που θα αναπτυχθούν το 2022 και τα επόμενα χρόνια.

Πιστοποίηση νήματος και εναλλακτικές λύσεις για PEEK και Ultem.

Η αγορά PEEK και Ultem είναι φανταστική, τεράστια και, ταυτόχρονα, αυξάνεται στον πιο σταθερό βαθμό. Κάθε μεγάλος κατασκευαστής παρουσιάζει εκτυπωτές υψηλής θερμοκρασίας. Κατά τη διάρκεια πολλών συναντήσεων, μας εξέπληξε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτού του έτους η ευαισθητοποίηση των πελατών (σιδηρόδρομος, αεροπορία, αυτοκινητοβιομηχανία) – οι οποίοι ακόμη το 2020 καθόρισαν τις ανάγκες τους ως επικεντρωμένες μόνο στο Peek και το Ultem – αναζητούν πλέον εναλλακτικές λύσεις που θα είναι πιο προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Η επίγνωση του κόστους, των τιμών των μηχανημάτων και των υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται για να μπορεί κανεις να εκτυπώνει με αυτά τα υλικά αυξάνεται και γνωρίζουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην αγορά. Μια τάση είναι ορατή σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους που σε συνεργασία με παραγωγούς νημάτων πιστοποιούν επιλεγμένα νήματα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Αυτή είναι μια φανταστική ευκαιρία για μια πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Αυτό αντικατοπτρίστηκε πολύ έντονα στο Omni3D, όπου το 2021 το χαρτοφυλάκιο των πελατών μας επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει εταιρείες από την αεροδιαστημική, τη βαριά βιομηχανία, τη σιδηροδρομική βιομηχανία και πολλούς άλλους τομείς … που προηγουμένως επικεντρώνονταν μόνο στο PEEK και το Ultem. Η πιστοποίηση Filament θα είναι αυτό που θα οδηγήσει την τρισδιάστατη εκτύπωση τα επόμενα χρόνια και θα επιτρέψει την ευρύτερη χρήση και εφαρμογή της.

ΕΥΕΛΙΚΤΑ υλικά για τρισδιάστατη εκτύπωση

Το 2019, το 2020 και το 2021, η τάση της εκτύπωσης από εύκαμπτα υλικά όπως το TPU, ήταν αισθητή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί κατασκευαστές προσάρμοσαν τις συσκευές τους για να εκτυπώνουν από αυτά τα υλικά. Αυτό που συνέβη στα τέλη του 2021 ήταν μια έκπληξη για εμάς. Κάθε δεύτερο εισερχόμενο ερώτημα στην Omni3D, κάθε συνομιλία έθιγε το θέμα της εκτύπωσης “καουτσούκ”. Τα ερωτήματα δεν ήταν αν – αλλά πώς να το κάνουμε. Ο Ηλεκτρικός Τομέας, η Αεροδιαστημική επίσης καθώς και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας επέλεξαν εκείνες τις συσκευές που έδιναν σωστές ή καλές εκτυπώσεις TPU. Το έχουμε καταφέρει πολλές φορές. Αυτή η τάση ήταν επίσης ορατή σε συζητήσεις σε εκθέσεις και συνέδρια, όπου την προσοχή των επισκεπτών προσέλκυσαν οι μεγάλες εκτυπώσεις από νήματα Flex. Το ενδιαφέρον και το περιεχόμενο των συνομιλιών δείχνουν πόσο αλλάζει η γνώση της τρισδιάστατης εκτύπωσης και πώς οι χρήστες πειραματίζονται με συσκευές και υλικά με την αύξηση της τεχνολογικής γνώσης. Αυτή η τάση δείχνει επίσης πόσο σημαντικό είναι να εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα νημάτων και ποιες προκλήσεις περιμένουν τους κατασκευαστές ώστε να χρησιμοποιήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα υλικών εκτύπωσης σε μία συσκευή.

 

 

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μέρος της διαδικασίας

Για πολλούς ανθρώπους, μια διαδικασία είναι ένα σύνολο ενεργειών που γίνονται για να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα … αυτό συμβαίνει και στη σύγχρονη προσέγγιση της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το 2021, έγινε αντιληπτό ότι οι χρήστες αρχίζουν να σκέφτονται έναν 3D εκτυπωτή ως μέρος συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Μέχρι στιγμής, αυτή η τάση δεν ήταν τόσο ορατή. Είναι λίγο  προθυμία για πειραματισμό, περισσότερη τεχνολογική γνώση και περισσότερο θάρρος…το να κάνεις κάτι νέο, κάποιες τεχνολογικές ανακαλύψεις. Αν επιστρέψουμε στο 2019, το μείγμα νήματος με ρινίσματα από ανοξείδωτο χάλυβα θεωρήθηκε μάλλον ιδιοτροπία ενός μεγάλου παραγωγού νημάτων και ως επίδειξη της ισχύος του. Οι πελάτες που ενδιαφέρθηκαν για την εκτύπωση PEEK το άγγιξαν επίσης και η τάση της διαδικασίας άρχισε σιγά-σιγά να εμφανίζεται στο κύμα αυξημένης χρήσης αυτού του νήματος. Επειδή στην περίπτωση της εκτύπωσης PEEK, μιλάμε πάντα για μια διαδικασία στην οποία η ίδια η εκτύπωση είναι μόνο ένα μικρό/μεγάλο μέρος. Τι σημαίνει όμως η διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης; Είναι ένα συγκεκριμένο σύνολο ενεργειών – σε αυτήν την περίπτωση – προετοιμασία του νήματος (ξήρανση), εκτύπωση, στέγνωμα της εκτύπωσης, καύση του σε φούρνο (πυροσυσσωμάτωση) – που τελικά κατασκευάστηκε για να μας δώσει ένα “ατσάλινο” ή “κεραμικό” ή «άλλο» στοιχείο. Αυτή είναι μια άλλη ευκαιρία για την 3D εκτύπωση να εμφανιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η πίεση της αγοράς και το προαναφερθέν θάρρος, που δίνει νέες σκέψεις, νέες ιδέες και νέες εφαρμογές, θα ωθήσει τους παραγωγούς νημάτων σε νεότερες και πιο τρελές ιδέες. Περιμένω με ανυπομονησία γι αυτό, γιατί είναι μια ευκαιρία να δείξω την πραγματική δύναμη της βιομηχανικής εφαρμογής της 3D Printing.

Συντόμευση της εφοδιαστικής αλυσίδας και μεγαλύτερη ασφάλεια παραγωγής, αλλά και εκπαίδευση στην τρισδιάστατη εκτύπωση … μια μακροπρόθεσμη τάση.

Η πανδημία επανήλθε σημαντικά σε πολλές εταιρείες που έχασαν την παραγωγική τους ικανότητα μέσα σε μια νύχτα. Μερικά από τα προβλήματα οφείλονταν σε lockdown, αλλά τα περισσότερα οφείλονταν σε καθυστερήσεις στην παράδοση. Ακόμη και στις αρχές του 2021, πολλές εταιρείες περίμεναν το τι θα συμβεί. Οι επιδοτήσεις για τις κυβερνήσεις, οι φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις έδωσαν μια αίσθηση ασφάλειας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, και με την έλευση των νέων μεταλλάξεων του Covid 19, οι εταιρείες άλλαξαν τη σκέψη τους και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα επόμενα χρόνια η ασιατική αγορά θα αναπτυχθεί έντονα στην τρισδιάστατη εκτύπωση (έκθεση Wohlers). Πολλές εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αποφάσισαν να μεταφέρουν ορισμένα από τα τμήματα παραγωγής τους, Ε&Α ή ολόκληρες εταιρείες σε αυτές τις περιοχές. Ο σκοπός αυτού είναι να συντομεύσει σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού και να μπορέσει να αντιδράσει ταχύτερα στις απειλές που εμφανίζονται στον κόσμο. Εκείνη την δεδομένη στιγμή, πολλές εταιρείες ξεκίνησαν επίσης τη διαδικασία εφαρμογής της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Αυτή η τάση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και παρά τα πολλά εμπόδια που αντιμετωπίζει και τον σχετικά αργό ρυθμό της, θα αναπτύσσεται όλο και πιο γρήγορα. Ίσως ρωτήσετε, γιατί δεν αναπτύσσεται πιο γρήγορα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, αλλά ο πιο σημαντικός είναι η έλλειψη ειδικών που μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση. Ο κόσμος συνειδητοποιεί επιτέλους σιγά σιγά ότι η 3D εκτύπωση είναι κάτι που θα καθορίσει τη δύναμη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και δημιουργούνται προγράμματα που στοχεύουν στην εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε εταιρείες (όπως στη Γαλλία), αλλά δημιουργούνται και προγράμματα για εκπαίδευση, η οποία πρόκειται να παρουσιάσουν τους εκτυπωτές σε αρχικό στάδιο εκπαίδευσης. Εξετάζοντας επίσης πού προσγειώθηκαν οι εκτυπωτές Omni3D το 2021, μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι η κατασκευή νέων εργαστηρίων σε μεγάλα πανεπιστήμια ανα τον κόσμο, εξοπλισμένα με τις πιο πρόσφατες λύσεις τρισδιάστατης εκτύπωσης, δεν είναι τυχαίο και μια τέτοια εκπαίδευση θα φέρει τεράστια αύξηση στη σημασία των 3D Εκτυπωτώς μακροπρόθεσμα και στην καθημερινότητα όλων.

 

 

Το έτος 2022 εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο μυστήριο, κανείς από εμάς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας, κανείς δεν ξέρει πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία. Ο πληθωρισμός σε πολλά μέρη του κόσμου θα προκαλέσει περαιτέρω οικονομική ύφεση?. Το μέλλον της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν τομείς όπου αναπτύσσεται συνεχώς. Παρά την επιβράδυνση, η ιατρική συνεχίζει να αυξάνει τη χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης – και θα συνεχίσει να το κάνει. Η βιοεκτύπωση είναι ήδη κοινή – και η τάση των βιοσυμβατών νημάτων χρησιμοποιείται όλο και πιο ευρέως. Η πανδημία δεν θα το σταματήσει. Παρατηρούμε επίσης μια συνέχιση στην εξατομίκευση προϊόντων και σε πολλά στάδια της παραγωγής και ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται επίσης όλο και περισσότερο με τη χρήση μειγμάτων νημάτων (ABC-PC, PETG-CF, κ.λπ.), τα οποία γίνονται ήδη κοινά. . Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους τους παραγωγούς που σχετίζονται με την τρισδιάστατη εκτύπωση και μας κάνουν να κοιτάμε το μέλλον με χαμόγελο. Έχουμε ακόμη πολλή εκπαιδευτική δουλειά μπροστά μας και ευαισθητοποίηση της αγοράς για τις πραγματικές δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης, και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να είναι μέρος της δουλειάς όλων όσων εμπλέκονται στην αγορά της τρισδιάστατης εκτύπωσης.