Χειρουργικός σχεδιασμός χρησιμοποιώντας κόκκαλα από τρισδιάστατα εκτυπωμένα μοντέλα

Χειρουργικός σχεδιασμός χρησιμοποιώντας κόκκαλα από τρισδιάστατα εκτυπωμένα μοντέλα

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές Ultimaker έχουν υιοθετηθεί από πολλές διαφορετικές βιομηχανίες συμπεριλαμβανομένων αρχιτεκτόνων, μηχανικών και γιατρών. Η έμπνευση είναι ότι τώρα χρησιμοποιούνται ενεργά απο επαγγελματίες στον τομέα της υγείας όχι μόνο για την εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με κατάστασή τους, αλλά επίσης για να προγραματίσουν περίπλοκα χειρουργεία – ακόμα χρησιμοποιώντας τα μοντέλα και κατά την διάρκεια την εγχείρησης.

Ο Boyd Goldie, ένας ορθοπεδικός χειρούργος εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Λονδίνο,  αντιμετωπίζει ασθενείς που κυμαίνονται από έκτακτες ανάγκες έως μη, καλύπτοντας ολόκληρο τον οργανισμό χειρουργείου των άνω άκρων.

Για να τον βοηθήσουν να προετοιμαστεί για το χειρουργείο , οι ραδιογράφοι του πήραν μια αξονική τομογραφία απο το πρόβλημα του ασθενούς και αποθήκευσαν τα δεδομένα σε ένα CD για την κριτική του γιατρού Goldie. Αυτός μπορεί να δει ένα εικονικό τρισδιάστατο μοντέλο απο ένα κόκκαλο στην οθόνη, αλλά όπως σημειώνει, “Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο το να κρατάς ένα μοντέλο στα χέρια σου, σκέφτοντας που υπάρχει στο σώμα, πώς δουλεύει και πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα.”

Με τον σύγχρονο και καινούριο ραδιογράφο μπορείς να πάρεις ένα εικονικό μοντέλο στην οθόνη σου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο το να κρατάς αυτό το μοντέλο στα χέρια σου.
CT scan

 

DICOM to STL

 

3D printing DICOM file

Για να πάρουμε ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο μοντέλο, συνήθως έπρεπε να στείλουμε τους τομογράφους σε εξωτερικούς προμηθευτές, αλλά αυτό μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και να κοστίσει χιλιάδες λίρες, όπως λέει ο γιατρός Goldie , “Αυτό δεν είναι καλό αν έχεις ένα παιδί με σπασμένο καρπό και πρόκειται να το χειρουργήσεις αύριο”. Εκτός απο αυτά ο γιατρός Goldie  μετατρέπει τις ιατρικές τομογραφίες σε εκτυπωμένα μοντέλα χρησιμοποιώντας λογισμικά ανοιχτού κώδικα. Με τον Ultimaker 2+, είναι σε θέση να εκτυπώσει τα κόκκαλα μόνος του μέσα σε λίγες ώρες – εξαρτάται απο το μέγεθος του κόκκαλου που χρειάζεται να εκτυπώσει.

“Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με εμένα ως χειρούργο, βοηθώντας με να προγραμματίσω το χειρουργείο μου, να μου δώσω μια καλύτερη κατανόηση για το τι έχω να αντιμετωπίσω,  και έτσι δεν έχω καμία έκπληξη όταν πάω να κάνω το χειρουργείο”
3D printed bone models by Boyd Goldie
Τρισδιάστατα εκτυπωμένα κόκκαλα χρησιμοποιημένα απο τον γιατρό Goldie για προγραμματισμό χειρουργείου

Το τελικό αποτέλεσμα παρέχει πολλά πλεονεκτήματα και στους ασθενείς και στον γιατρό Goldie. Οι ασθενείς λαμβάνουν μια πιο βαθιά κατανόηση σχετικά με το πρόβλημα τους και με το τι πρόκειται να κάνουν οι γιατροί, και πολλοί ασθενείς το βρίσκουν πολύ κατατοπιστικό ώστε να ζητάνε αντίγραφο του μοντέλου.

Και για τον γιατρό Goldie τα πλεονεκτήματα είναι πιο σαφή : ¨Τα τρισδιάστατα μοντέλα με βοηθάνε να σχεδιάσω το χειρουργείο, προγραμματίζοντας που θα γίνει η τομή και κατανοώντας καλύτερα τι έχω να αντιμετωπίσω.Έτσι δεν έχω εκπλήξεις όταν πω να κάνω μια εγχείρηση.”

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς ο γιατρός Goldie μετατρέπει τους ιατρικούς τομογράφους σε εκτυπωμένα αντικείμενα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι σύντομα θα σας παρουσιάσουμε έναν οδηγό εκτύπωσης σχετικά με την διαδικασία από τον ίδιο! Μείνετε συντονισμένοι !