Ο σωστός τρόπος για να επιτύχετε μηδενική εκπομπή ρύπων στις 3D εκτυπώσεις

Ο σωστός τρόπος για να επιτύχετε μηδενική εκπομπή ρύπων στις 3D εκτυπώσεις

Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την προσέγγιση της Rize για την αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων των 3D εκτυπωτών, και δεν είναι κάτι που θα περίμενε κανείς.

Οι εκπομπές ρύπων από τους 3D εκτυπωτές είναι το σκοτεινό μυστικό της βιομηχανίας. Καθώς το θερμοπλαστικό νήμα θερμαίνεται, ξεκινά να εκπέμπει εξαιρετικά μικρά νανοσωματίδια , τα οποία φυσικά μεταφέρονται με τον αέρα και μπορούν εύκολα να τα εισπνεύσουν οι χειριστές που βρίσκονται κοντά. Τα υλικά εκπέμπουν, επίσης, περίπου 200 διαφορετικούς τύπους VOC (volatile organic compounds – πτητικές οργανικές ενώσεις), κάποιοι από τους οποίους είναι καρκινογόνοι.

Οι 3D εκτυπωτές που λειτουργούν με ρητίνη δεν είναι ούτε αυτοί απρόσβλητοι από αυτή την επίδραση, καθώς οι υγρές ρητίνες τους τείνουν να εξατμίζουν παρόμοια τοξικά υλικά στην γειτονική ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μακροχρόνια μια κατάσταση βλαβερή για τους ανθρώπους .

Προβληματιζόμασταν γι αυτό το θέμα από – λοιπόν, από πάντα, και έχουμε γράψει για θέματα ασφάλειας της τρισδιάστατης εκτύπωσης συχνά.

Γιατί το κάνουμε; Είναι απλά επειδή σχεδόν όλη η βιομηχανία της 3D εκτύπωσης παραμελεί σιωπηλά τα θέματα ασφάλειας, ή τα αντιμετωπίζει με πολύ αναποτελεσματικές λύσεις, που επαρκούν ίσα ίσα για να ισχυριστεί ότι “έπραξαν κάτι”.

Σκεφτείτε το γεγονός ότι οι 3D εκτυπωτές που ουσιαστικά προσπαθούν να κάνουν κάτι για τις εκπομπές ρύπων, τοποθετούν τυπικά ένα φίλτρο άνθρακα (carbon filter) κι ένα φίλτρο HEPA για να μειώσουν τις εκπομπές και να ‘αιχμαλωτίσουν’ τις VOC. Στην πράξη, τα στάνταρ φίλτρα ΗΕΡΑ που χρησιμοποιούνται κάνουν λίγα πράγματα για να συλλάβουν τα εκπεμπόμενα νανοσωματίδια, καθώς αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια είναι μικρότερα από το μέγεθος του φίλτρου!

Τα φίλτρα τα οποία είναι πραγματικά ικανά να συλλάβουν τέτοια δυσάρεστα σωματίδια είναι πολύ σπάνια και συνήθως δεν τοποθετούνται από προεπιλογή σε κανέναν 3D εκτυπωτή από αυτούς που ξέρουμε. Υπάρχει μια επιπρόσθετη συσκευή, η ProtoPro, μιας βρετανικής εταιρίας , αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχει διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αγορά.

Συνήθως, λοιπόν, προτείνουμε κατά τις διαδικασίες της τρισδιάστατης εκτύπωσης να γίνεται προσπάθεια εξαέρωσης του μολυσμένου αέρα προς τα έξω, ως την καλύτερη λύση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιστάσεις που το περιβάλλον δεν επιτρέπει εύκολα αυτή τη λύση, οπότε απαιτούνται εξειδικευμένες, αυτόνομες μονάδες φιλτραρίσματος του αέρα. Παρ’ όλα αυτά προτιμώ πολύ περισσότερο να εξαερώνω παρά να φιλτράρω.

Και μια μέρα ακούσαμε ότι οι 3D εκτυπωτές της Rize προωθούνται ως “μηδενικής εκπομπής ρύπων” εκτυπωτές.

«Σίγουρα είναι», σκέφτηκα.

Περίμενα να δω ακόμη έναν εσώκλειστο θάλαμο με φίλτρο ΗΕΡΑ και ενεργό άνθρακα, που επαρκούν ίσα ίσα για να ισχυριστούν ότι “έπραξαν κάτι”. Αλλά προκύπτει ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Στην πράξη, φαίνεται ότι η Rize έχει στ’ αλήθεια αναπτύξει , ένα πραγματικά μηδενικής εκπομπής ρύπων μηχάνημα.

Μίλησα με τον υποδιευθυντή των Προϊόντων της Rize, τον Kishore Boyalakuntla, γι’ αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι δεν βασίζονται καθόλου σε φίλτρα, και απλά χρησιμοποιούν μια αρκετά έξυπνη χημική λύση.

Το ειδικό νήμα που χρησιμοποιείται στον εξοπλισμό της Rize δεν αποσυντίθεται στους 275° θερμοκρασίας εξώθησης που χρησιμοποιείται στον μηχανισμό τους. Είναι χημικά σχεδιασμένο να αποσυντίθεται στους πολύ υψηλότερους 400°, πολύ πιο πέρα από τη θερμοκρασία λειτουργίας των nozzle τους. Αυτό σημαίνει ότι το μηχάνημα τους δεν μπορεί – κυριολεκτικά – να αποβάλλει επιβλαβή σωματίδια.

Ο Boyalakuntla πρόσθεσε ότι τα μελάνια που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του υβριδικού τους νήματος είναι επίσης ασφαλή με τον ίδιο τρόπο, κάνοντας έτσι το μηχάνημα πράγματι «μηδενικής εκπομπής ρύπων».

Η πολύ διαφορετική προσέγγιση της Rize στην ασφάλεια εκπομπών μπορεί τελικά να γίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα του μάρκετινγκ για την εταιρία. Υπάρχουν κάποιοι χρήστες της 3D εκτύπωσης οι οποίοι σίγουρα απαιτούν εξοπλισμό μηδενικής εκπομπής, όπως τα σχολεία, οι επαγγελματίες γραφείου και άλλοι. Σήμερα αυτές οι ομάδες τείνουν να αγοράζουν εξοπλισμό ο οποίος “έχει φίλτρα”, αλλά όταν μάθουν την αλήθεια για τις εκπομπές των 3D εκτυπωτών μπορεί να απευθυνθούν σε εταιρίες οι οποίες προσφέρουν μηχανισμό αληθινά μηδενικής εκπομπής ρύπων, όπως η Rize που φαίνεται να το πράττει.

Και κάτι ακόμη: η Rise προσφέρει επίσης τη δυνατότητα χρήσης νημάτων τρίτων μερών στον εξοπλισμό της, αλλά μετά το υλικό θα παράγει, χωρίς αμφιβολία, εκπομπές ρύπων, καθώς είναι χημικά διαφορετικό από τα υλικά της Rize. Ρώτησα τον Boyalakuntla γι’ αυτό, και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να παρέχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας εκπομπών αν χρησιμοποιούνται υλικά από τρίτα μέρη.

Για μένα, αυτά είναι καλά νέα – γνωρίζουμε τώρα πότε υπάρχουν εκπομπές ρύπων και πότε όχι, στον εξοπλισμό της Rize και μπορούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Η ενημερωμένη επιλογή είναι πάντοτε το καλύτερο σενάριο.

Πηγή: https://www.fabbaloo.com/blog/2019/2/17/the-correct-way-to-achieve-zero-emission-3d-prints