Notaroberto-Boldrini: Είναι καιρός για 3D εκτυπώσεις

Notaroberto-Boldrini: Είναι καιρός για 3D εκτυπώσεις

Αυτή είναι η ιστορία δύο σχεδιαστών: του Loïc Notaroberto και Simon Boldrini.


Έχοντας συνεργαστεί στο Βέλγιο και την Ελβετία, αποφάσισαν να ξεκινήσουν το δικό τους στούντιο σχεδιασμού. Το 2016, ιδρύθηκε η Notaroberto-Boldrini στη Λυών της Γαλλίας. Το σχέδιό τους ήταν απλό: αγόρασαν ένα 3D εκτυπωτή, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα προϊόν που πωλείται. Η εμπειρία που συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα της ωρολογοποιίας – η La Chaux-de-Fonds είχει καθορίσει το πρώτο τους έργο – ένα τρισδιάστατο ρολόι. Το ονόμασαν “.step” και λειτούργησε σαν ένα ρολόι. Έτσι, οι σχεδιαστές έγιναν οι κατασκευαστές.

Η βασική ιδέα του έργου .step ήταν να συνδυάσει την νεώτερη τεχνολογία με μια παραδοσιακή τεχνική. Για να είμαστε ακριβείς, η 3D εκτυπωτική τεχνολογία Zortrax M200 και η τεχνογνωσία ωρολογοποιίας. Το έργο χρησίμευσε και ως πρότυπο του στούντιο: εκτός από την κίνηση χαλαζία που είναι εγκατεστημένη στο εσωτερικό, όλα είναι χειροποίητα. Συμμετέχουν σε κάθε πτυχή της δημιουργίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Το ρολόι .step είναι ένα ρολόι unisex που προορίζεται να είναι απλό, αλλά τολμηρό με τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του. Ένα τρισδιάστατο τυπωμένο “σώμα” είναι προσαρτημένο στο βραχίονα του χρήστη με νάιλον ιμάντα.
Υπάρχει επίσης ένα ακόμα πλεονέκτημα του 3D εκτυπωτή στο στούντιο: κάθε σχέδιο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί. Χάρη στη δυνατότητα εξωτερικών υλικών του Z-SUITE, η Notaroberto-Boldrini μπορεί να εκτυπώσει 3D τα προϊόντα με υλικό και χρώμα της επιλογής του πελάτη. Από την απόλυτη περιέργεια, οι σχεδιαστές πειραματίζονται με νήματα από ξύλο και τερακότα. Ωστόσο, από προεπιλογή χρησιμοποιούν υλικό εκτύπωσης 3D Z-ULTRAT που εγγυάται την υψηλότερη ανθεκτικότητα και τα πιο ζωντανά χρώματα. Είναι ενδιαφέρον το δημιουργικό δίδυμο να αφήνει σκόπιμα το layering ορατό για να τονίσει τη μέθοδο παραγωγής και μια λεπτή μοναδικότητα κάθε εκτύπωσης.


Κάθε ρολόι είναι σχολαστικά χειροποίητο, η εγκατάσταση των χεριών αποδεικνύεται ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Ωστόσο, ο Simon γελάει, η γνώση που αποκτάται από τους φημισμένους ελβετικούς ωρολογοποιούς αποδίδει. Η γενική συμβουλή του είναι να παραμείνει ήρεμη και πάντα προσεκτική για λεπτομέρειες. Ο χρόνος 3D εκτύπωσης διαφέρει ανάλογα με το επιλεγμένο υλικό. Παρ ‘όλα αυτά, η όλη διαδικασία κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης της μετα-επεξεργασίας, της συναρμολόγησης και των τελικών πινελιών, σπάνια διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες ανά ρολόι. Η αξιοπιστία κάθε 3D εκτύπωσης  ήταν ένας από τους λόγους για την επιλογή του εκτυπωτή Zortrax 3D.

Για να έρθει ακόμα πιο κοντά στο πελάτη, η Notaroberto-Boldrin εργάζεται για νέες μεθόδους προσωποποίησης και παραγγελίας των ρολογιών. Το επόμενο βήμα θα ήταν η βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας, δηλαδή η απόκτηση περισσότερων τρισδιάστατων εκτυπωτών για την αντιμετώπιση της υψηλής ζήτησης. Όλα όσα οδηγούν στο να μετατρέψουμε το έργο .step σε εμπορικό σήμα. Επιπλέον, τα ρολόγια χειρός ήταν μόνο η αρχή. Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας ολόκληρης συλλογής τρισδιάστατων ημερησίων αξεσουάρ. Δύο άλλα αντικείμενα (λάμπα και καθρέφτης) έχουν ήδη προστεθεί στο .step webstore, και έρχονται περισσότερα.