Η Ultimaker κλείνει τα 10 της χρόνια

Η Ultimaker κλείνει τα 10 της χρόνια

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την πρώτη πώληση ενός 3D εκτυπωτή Ultimaker. Ο συνιδρυτής της Ultimaker, Siert Wijnia, μοιράζεται την προέλευση και την ιστορία της εταιρείας και ο CEO της Ultimaker, Jürgen von Hollen, αποκαλύπτει πώς η Ultimaker συνεχίζει αυτό το ταξίδι το 2021 και μετά.

Στην αρχή

“Αντιλαμβάνεσαι ότι το να έχεις μια ιδέα δεν είναι τόσο δύσκολο. Αλλά το να την κάνεις να λειτουργήσει … Είναι αίμα, ιδρώτας και δάκρυα.”

Ο Ultimaker αναπτύχθηκε από το Protospace FabLab στην Ουτρέχτη, στην Ολλανδία. Ξεκίνησε ως ένα έργο μεταξύ μερικών φίλων που προσπαθούσαν να φτιάξουν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα παρείχε ακριβή, χρήσιμα εξαρτήματα χωρίς το κόστος και την ταλαιπωρία που συνοδεύουν τα μεγαλύτερα βιομηχανικά μηχανήματα προσθετικής τεχνολογίας.

Η έμπνευση για αυτό προήλθε από το έργο RepRap που ξεκίνησε από τον Dr. Adrian Bowyer. Μετά από πολλά βράδια που δαπανήθηκαν για την κατασκευή αυτής της «μηχανής αναπαραγόμενου γρήγορου πρωτοτύπου»-μια μηχανή ανοιχτού κώδικα που θα μπορούσε να αναπαράγει τα περισσότερα από τα δικά της εξαρτήματα-είχαν έναν λειτουργικό τρισδιάστατο εκτυπωτή. Παρατήρησαν όμως πόσο χρόνο και συνεχή συντήρηση χρειάστηκε για να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία του και άρχισαν να ερευνούν κάποιες βελτιώσεις στο σχεδιασμό που θα το κάνουν ακόμα καλύτερο.

Αυτός ο τρόπος του να διορθώνεις συνεχώς, να δοκιμάζεις, να αποτυγχάνεις και να μαθαίνεις ετσι ώστε να φτιάξεις ένα καλύτερο προϊόν, ήταν ένα σημαντικό μέρος στο πρώιμο DNA του Ultimaker, το οποίο ιδρύθηκε από τους Erik de Bruijn, Martijn Elserman και Siert.

Siert Wijnia: «Θέλουμε απλώς να καταλάβουμε« γιατί; »Νομίζω ότι το ερώτημα γιατί, είναι τόσο σημαντικό για την εταιρεία μας. Εάν δουλεύω σε αυτη τη διαδικασία, θέλω να μάθω γιατί αποτυγχάνει. Και αν είναι το σύστημα που αποτυγχάνει, γιατί το σύστημα αποτυγχάνει; Και μετά, πίσω από το γιατί υπάρχει ένα άλλο γιατί».

Το άλλο βασικό συστατικό σε αυτο το DNA που συνεχίστηκε σε όλο το ταξίδι της Ultimaker, είναι αυτό της συνεργασίας και της συμμετοχής. Αυτές ήταν προκλήσεις που λύθηκαν από κοινού, πρώτα από τον όμιλο Protospace και τους συνιδρυτές, και έπειτα σταδιακά από όλο και περισσότερους υπαλλήλους καθώς η εταιρεία μεγάλωνε.

Siert Wijnia: «Ήταν σαν μια πραγματική κοινότητα ανθρώπων που έχουν την ίδια αίσθηση:« Ας δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε με αυτό – αυτό είναι καινούργιο! »Αλλά έπρεπε να δημιουργήσουμε μια υποδομή γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι θα συμμετείχαν, που θα έπρεπε να αρχίσουμε να οργανωνόμαστε… Πρέπει να έχουμε ένα σύνολο κανόνων όλοι μαζί, με τους οποίους να μπορούμε να παίξουμε αν χρειαστεί».

Το τελευταίο συστατικό που χρειάζεται κάθε νεοσύστατη επιχείρηση που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο, είναι πολύ σκληρή δουλειά! Με την ίδρυση της εταιρείας, η ομάδα δεσμεύτηκε όχι μόνο να βελτιώσει την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης  με τις ιδέες της, αλλά να το δει και να παραδώσει προϊόντα που θα βοηθούσαν πραγματικά στη ζωή των μηχανικών και των σχεδιαστών.

«Αντιλαμβάνεσαι ότι το να έχεις μια ιδέα δεν είναι τόσο δύσκολο. Αλλά το να λειτουργήσει αυτή μέχρι το τέλος είναι απλώς δουλειά. Είναι αίμα, ιδρώτας και δάκρυα », θυμάται ο Siert. “Θα λειτουργήσει μόνο αν το φτάσεις στο τέλος και το τελειώσεις – αυτό είναι τόσο σημαντικό.”

 

Μεγαλώνοντας και μεταμορφώνοντας

Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά μαζί είμαστε ένα.

Τα πρώτα χρόνια της Ultimaker είδαν πολλά ορόσημα να περνούν γρήγορα, καθώς ο Ultimaker Original 3D εκτυπωτής-ένα κιτ κατασκευής-βρήκε επιτυχία σε κατασκευαστικούς χώρους, εργαστήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα μετακόμισε στο πρώτο της γραφείο στο Geldermalsen της Ολλανδίας, το οποίο ήταν στο παρελθόν αγροτική σχολή και παρείχε τον απαραίτητο χώρο για κατάλληλα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης.

Αρχικά, οι άνθρωποι έκαναν κάθε είδους διαφορετικές δουλειές, με όλους από νέους υπαλλήλους έως συνιδρυτές να αναλαμβάνουν ό, τι δουλειά χρειαζόταν για να αναπτύξουν και να παραδώσουν τα προϊόντα εγκαίρως-είτε αυτό πρόκειται για δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού είτε για βασική διοίκηση.

Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία δημιούργησε ένα δίκτυο αξιόπιστων προμηθευτών και καθώς η επιχείρηση απογειώθηκε, ο Jos Burger εντάχθηκε ως CEO για να καθοδηγήσει την εταιρεία σε αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης.

Η Ultimaker ξεκίνησε να υλοποιεί την ιδρυτική της αποστολή, αναπτύσσοντας μια σειρά μηχανημάτων, λογισμικού και υλικών που συνεργάζονται για να κάνουν την τρισδιάστατη εκτύπωση εφικτή και παραγωγική για όλους.

 

 

Ο Ultimaker 2 πήγε τα μηχανήματα μακριά από το DIY κιτ σε συναρμολογημένο μηχάνημα,, καθιστώντας τα πολύ πιο κατάλληλα για επαγγελματικά περιβάλλοντα. Μαζί με μια τεράστια κοινότητα ανοιχτού κώδικα, το Cura αναπτύχθηκε και έγινε το πιο χρησιμοποιημένο λογισμικό slicing 3D εκτύπωσης στον κόσμο. Στη συνέχεια ήρθε ο Ultimaker 3, ο οποίος τελικά απέδωσε αξιόπιστη διπλή εξώθηση που επιτρέπει τη δημιουργία πιο πολύπλοκων γεωμετριών (χάρη στο υλικό υποστήριξης PVA) και εκτύπωσης δύο χρωμάτων.

Κυκλοφορώντας το 2019, ο Ultimaker S5 προσέφερε τον μεγαλύτερο όγκο κατασκευής από οποιονδήποτε εκτυπωτή Ultimaker παράλληλα με μια σειρά άλλων τεχνικών βελτιώσεων. Και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησαν δύο αξεσουάρ για τον εκτυπωτή – το Air Manager και το Material Station. Έκτοτε, η πλήρης γκάμα υλικού της Ultimaker ολοκληρώθηκε από τον Ultimaker S3 και Ultimaker 2+ Connect.

Με την κυκλοφορία του PETG, η Ultimaker έχει πλέον δημιουργήσει  ένα χαρτοφυλάκιο 12 υλικών. Αλλά από την αρχή, το να είσαι ανοιχτός σε οποιοδήποτε νήμα ήταν πάντα πολύ σημαντικό. Πιο πρόσφατα, αυτό οδήγησε στο Material Alliance Program  οδηγόντας την ανοιχτή καινοτομία μαζί με μάρκες νημάτων που συνεισφέρουν προφίλ εκτύπωσης έτοιμα για χρήση στο λογισμικό Ultimaker Cura.

Χτίζοντας ένα οικοσύστημα

Έχουμε φτιάξει έναν εκτυπωτή, αλλά ακόμα περισσότερο από έναν εκτυπωτή, τώρα χτίζουμε αυτό το οικοσύστημα.

Λοιπόν, τι θα έχουν τα επόμενα 10 χρόνια και μετά για την Ultimaker; Το 2021, ένα άλλο κεφάλαιο της ιστορίας της Ultimaker άνοιξε με τον Jos Burger να αποχωρεί και τον Jürgen

Όταν κλήθηκε να προβληματιστεί για το πού κατευθύνεται το ταξίδι της Ultimaker, ο Siert σχολίασε: «Βοηθήσαμε πραγματικά να τοποθετήσουμε την τρισδιάστατη εκτύπωση στο χάρτη και να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα, αλλά ένα πλεονέκτημα για εταιρείες και ανθρώπους. Δίνει πολλές ευκαιρίες σε όλους να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων όχι μόνο για απλά προβλήματα, αλλά και περίπλοκα προβλήματα.

«Τα εργαλεία είναι το παν. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει φοβερά εργαλεία. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να βελτιωθούν για να γίνουν αυτά τα εργαλεία ακόμη πιο προσιτά, πιο αξιόπιστα, ευκολότερα στη χρήση … Έχουμε φτιάξει έναν εκτυπωτή, αλλά ακόμη περισσότερο από έναν εκτυπωτή, τώρα χτίζουμε αυτό το οικοσύστημα ».

Και είναι αυτό το οικοσύστημα που θα βοηθήσει την Ultimaker να φτάσει σε νέα ύψη ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια εταιρεία, πιστεύει ακράδαντα ο Γιούργκεν φον Χόλεν. «Μεταβαίνουμε από έναν παίκτη προϊόντων νέας τεχνολογίας σε έναν παίκτη πλατφόρμας, εφαρμογών και λύσεων. Αυτό θα είναι ένας από τους βασικούς οδηγούς για εμάς. Πιστεύω ότι το βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν προέρχεται μόνο από την τεχνολογία ή μόνο από το προϊόν ».

Σύμφωνα με τον von Hollen, υπάρχουν πέντε βασικά συστατικά που πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που μπορώ να αξιοποιήσω εντός της Ultimaker: Το ένα είναι οι άνθρωποι και η επάρκεια στην Ultimaker. έχουμε σχεδόν 180 μηχανικούς που οδηγούν τις λύσεις. Το επόμενο μέρος είναι το go-to-market-εστιάζοντας στη δημιουργία ισχυρών οδών go-to-market. Το επόμενο βήμα είναι η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση με την αύξηση της επάρκειας της3D εκτύπωσης, η οποία παρέχεται από την Ακαδημία μας. Η Ακαδημία είναι μια πλατφόρμα για την εκπαίδευση όλων των συνεργατών στο οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των τελικών χρηστών μας.

Το επόμενο σημείο είναι η συνεχής καινοτομία. Η δημιουργία ενός οικοσυστήματος εταιρειών για την ανάπτυξη και τη συν-καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών για την καινοτόμο πλατφόρμα Ultimaker, πιστοποιημένο για λειτουργία, αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας. Θα επενδύσουμε στη διαρκή οικοδόμηση του οικοσυστήματος και της πλατφόρμας μας ώστε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή λύση στους πελάτες μας.

Και στη συνέχεια το τελευταίο μέρος είναι το επιχειρηματικό μας μοντέλο, όπου ενσωματώνουμε όλα τα βασικά μέρη του οικοσυστήματος σε μια επωφελή νίκη για όλους τους συνεργάτες και τους πελάτες. Αν παντρέψουμε αυτήν την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και του οικοσυστήματος, έχουμε δημιουργήσει κάτι μοναδικό.

Μελλοντικός αντίκτυπος

Πρόσφατες μελέτες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την τρισδιάστατη εκτύπωση ως κρίσιμη τεχνολογία, όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, για να κάνουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, πιο καινοτόμες, να αναπτύξουν δουλειές με υψηλότερες αμοιβές και να καταστήσουν τις εταιρείες καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή που έχει προκαλέσει κάτι σαν την πανδημία. Von Hollen: «Αυτή η εξέλιξη σίγουρα θα θέσει υψηλότερες απαιτήσεις στην απόδοση των μηχανημάτων και θα απαιτήσει νέα υλικά να υποστηρίζονται από τρισδιάστατους εκτυπωτές. Το λογισμικό που οδηγεί την τρισδιάστατη εκτύπωση σήμερα, θα επεκταθεί σε εταιρικό λογισμικό που υποστηρίζει πολλούς εκτυπωτές σε πολλές τοποθεσίες και εφαρμογές με ένα εκτεταμένο οικοσύστημα μηχανημάτων, λογισμικού και συνεργατών υλικών, που συμβάλλουν στην επίτευξη μετρήσιμων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. Όπως τονίζει η πρόσφατη έρευνα, η διάδοση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη ή το διαδίκτυο, επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τις αγορές εργασίας, καθώς και τους κινδύνους μετάβασης που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Η ομάδα της Ultimaker είναι έτοιμη και εξοπλισμένη για να ηγηθεί της κατηγορίας και να προσφέρει πραγματικό αντίκτυπο ».