Ενίσχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των νέων προσφύγων με 3D εκτυπωτές!

Ενίσχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των νέων προσφύγων με 3D εκτυπωτές!

Στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, πολλοί πρόσφυγες σήμερα μπλοκάρονται σε στρατόπεδα ή πόλεις στην Ελλάδα για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και με λίγες μελλοντικές προοπτικές. Οι νέοι συχνά είναι γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό, αλλά δεν έχουν την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουν. Ως εκ τούτου, ο Terre des hommes αποφάσισε να δημιουργήσει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό χώρο FabLab στο νεοσύστατο κοινοτικό κέντρο των Ιωαννίνων.Εμείς ως εταιρία είμαστε χαρούμενοι για αυτήν μας την συνεργασία και απόλυτα υπερήφανοι για αυτούς και  αυτά που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν.

Το νέο κοινοτικό κέντρο «Μικρή Πόλη», χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διοικούμενο από κοινού από το Terre des hommes και την Oxfam, άνοιξε τις πόρτες του για πρόσφυγες και ντόπιους στην πόλη των Ιωαννίνων στις 26 Απριλίου. Προσφέρει μια σειρά από εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες από όλα τα περιβάλλοντα, καθώς και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: εξόπλισαν το κέντρο με το συναρπαστικό εκπαιδευτικό κέντρο FabLab.

Το FabLab, που προέρχεται από το Εργαστήριο Παραγωγής, είναι ένας χώρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία παραγωγής. Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα προτείνει ένα διασκεδαστικό εργαστήριο, το οποίο επιτρέπει στους νέους να είναι δημιουργικοί και να εφαρμόζουν τα δικά τους σχέδια , να μαθαίνουν πώς να κωδικοποιούν και να χρησιμοποιούν 3D εκτυπωτές και άλλα μηχανήματα. Ο χώρος είναι ένας πολύ καινοτόμος τρόπος προσέγγισης των νέων που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία. Το FabLab τους παρέχει γνώσεις σχετικά με μηχανές και λογισμικό, αλλά και ενισχύει τις δεξιότητες δημιουργικότητάς τους. Δουλεύει ως σημείο συνάντησης μεταξύ της τοπικής νεολαίας και των νέων προσφύγων, προάγοντας την ολοκλήρωση και την ανταλλαγή ιδεών, δεξιοτήτων και εμπειριών.

Στόχος τους είναι να βελτιώσουν την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και να υιοθετήσουν τις υπηρεσίες τους για να επιτύχουν τον στόχο με καινοτόμο τρόπο. Υπολογίζεται ότι 200 νέοι θα επωφεληθούν κατά την επόμενη εξαμηνιαία περίοδο από αυτό το πρώτο του είδους FabLab στα έργα του Terre des hommes.