Χρωματίστε τα πρωτότυπα και τα μοντέλα σας με κηρομπογιές

Χρωματίστε τα πρωτότυπα και τα μοντέλα σας με κηρομπογιές

 

Πολλοί από εμάς δεν αγγίξαμε ξανά κηρομπογιές μετά την παιδική μας ηλικία, αλλά οι ζωντανές χρωστικές ουσίες και η δυνατότητα χειρισμού του υλικού αυτού με τη θερμότητα τις καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο για περισσότερα πράγματα από το να γεμίζουν βιβλία ζωγραφικής. Με αυτή την απλή τεχνική, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει οικιακά αντικείμενα για να προσθέσει ένα ποπ χρώμα σε ένα τμήμα ενός τρισδιάστατου τυπωμένου τμήματος με κηρομπογιές.

Ο μηχανολόγος μηχανικός της Formlabs, Christian Reed ανακάλυψε έναν εύκολο τρόπο να προσθέτει χρώμα σε αντικείμενα όταν ήθελε να τονίσει το λογότυπο σε κάποια πρωτότυπα του GRIPsher, ένα προϊόν πολλαπλών εργαλείων που δημιούργησε και χρηματοδοτούσε επιτυχώς το Kickstarter. Αυτή η τεχνική μπορεί να προσθέσει ομοιόμορφα, φωτεινά χρώματα σε ένα τμήμα  ή ακόμα και να καλύψει ολόκληρα μέρη.

Τι θα χρειαστείτε

Tools used for coloring 3D printed parts with crayons

  • 3D εκτυπωμένα αντικείμενα (εμείς εκτυπώσαμε στο Form2 χρησιμοποιώντας Standard ρητίνη)
  • Κηρομπογιές με χρώματα της επιλογής σας
  • Αναπτήρα
  • ταινία
  • Σπάτουλα (χρησιμοποιήσαμε αυτή που έρχεται με το finish kit με το Form2 )
  • Γυαλόχαρτο
  • Πανί

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο ακατάστατη, οπότε συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μία επιφάνεια κοπής ή κάποια άλλη επιφάνεια που σας βολεύει, όπως μία εφημερίδα, για να μαζεύεται τα τις σκόνες ή τα περιττά σκουπίδια και να διατηρείτε τον χώρο καθαρό.

Βήμα 1: Σχεδιάστε το κομμάτι

Σχεδιάστε ένα τμήμα με μια ελαφριά εσοχή των 0,5 mm – 1 mm όπου θέλετε να προσθέσετε χρώμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα λογότυπο, κάποιο κείμενο ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να τονίσετε.

Βήμα 2: Εκτυπώστε και τελειώστε το αντικείμενο

Print your part with a 3D printer of your choosing, remove support marks, and sand until you’re satisfied with the surface finish.

 

Εκτυπώστε το κομμάτι με έναν 3D εκτυπωτή της επιλογής σας, αφαιρέστε τα σημάδια των υποστηριγμάτων, και περάστε το με γυαλόχαρτο μέχρι να τελειώσετε με την επιφάνεια. Το κερί θα διαρρεύσει σε γραμμές στρώσεων, οπότε ένα ομαλό φινίρισμα είναι σημαντικό για καθαρό χρωματισμό. Συνιστούμε να ξεκινάτε με ένα γυαλόχαρτο, όπως το 150 ή το 220, μέχρι να είναι ομαλή η επιφάνεια.

Για τις εκτυπώσεις από στερεολιθογραφία, ίσως θα θέλατε να εφαρμόσετε λίγο λαδάκι στην επιφάνεια πριν προχωρήσετε στο επόμενο βημα.

Βήμα 3: Ετοιμάστε τα εργαλεία σας

Επιλέξτε το χρώμα και αφαιρέστε το χαρτί από την κηρομπογιά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το χέρι, ή χρησιμοποιώντας ένα κοπίδι.

Choose your color and remove the paper from the crayon.

Εάν χρησιμοποιήσετε αναπτήρα, χρησιμοποιήστε μια ρύθμιση χαμηλής πίεσης , εάν είναι δυνατόν, για να αποτρέψετε το κερί από τον ψεκασμό να βγεί έξω από την καθορισμένη περιοχή.

Βήμα 4: Εφαρμόστε το χρώμα

Χρησιμοποιήστε τον αναπτήρα για να λιώσετε την κηρομπογιά. Ξεκινήστε λιώνοντας της μακριά από το κομμάτι και μετά αφήστε το να στάξει από πάνω του, για να αποφευχθεί η τήξη οποιουδήποτε κεριού που έχει ήδη εφαρμοστεί.

Use the heat gun to melt the crayon.

Εάν θέλετε να κρύψετε συγκεκριμένα κομμάτια της έγχρωμης περιοχής, απλά εφαρμόστε λίγη ταινία για την διαδικασία. Να είστε σίγουροι ότι το κερί έχει στεγνώσει εντελώς  ( το οποίο διαρκεί περίπου δέκα λεπτά ) πριν αφαιρέσετε την ταινία – αλλιώς μπορεί να αφαιρεθεί όλο το κομμάτι του κεριού από το κομμάτι.

 

Hold the crayon slightly away from the heat or flame and rotate it to avoid burning the crayon.

Ίσως χρειαστούν μερικές προσπάθειες για την τελειοποίηση της τεχνικής- κρατήστε την κηρομπογιά ελαφρώς μακριά από φλόγα ή ζέστη και περιστρέψτε το για να αποφύγετε να κάψετε την κηρομπογιά και να γεμίσετε στάχτη το αντικείμενο

Βήμα 5: Ξύστε την τελειότητα

Scrape off the wax using the scraper tool.

Ξύστε το κερί χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Σκεφτείτε την κίνηση σαν να ξύνετε περισσότερο μόνο με μία κίνηση: κάντε απότομες κινήσεις ξύνοντας λίγο κάθε φορά.

Use a delicate, finessed motion, shaving a bit at a time.

Εάν οποιεσδήποτε περιοχές χρειάζονται ένα touchup, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη πραγματική κηρομπογιά για μικρές διορθώσεις. Ένα κατσαβίδι με επίπεδη κεφαλή ή άλλο πιο ακριβές εργαλείο μπορεί επίσης να είναι βολικό για τελικές τροποποιήσεις.

Wipe the part clean with a microfiber cloth.

Σκουπίστε το αντικείμενο με ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε το αποξηραμένο κερί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και μία οδοντόβουρτσα για να σας βοηθήσει να καθαρίσετε.

Μοιραστείτε τα αποτελέσματα σας

Ελπίζουμε ότι θα βρείτε αυτή την τεχνική χρήσιμη για  πρωτότυπα, μοντελοποίηση και άλλα!

Το δοκιμάσαμε σε μερικά διαφορετικά μέρη, από απλές, επίπεδες επιφάνειες όπως η παραπάνω μέχρι στρογγυλεμένες επιφάνειες όπως το μοντέλο της γης που περιλαμβάνεται στο Pinshape και θα θέλαμε να μάθουμε τα αποτελέσματα και τις συμπληρωματικές τεχνικές τις δικές σας!