Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές βοήθησαν να φτιάξουμε τρισδιάστατα μοντέλα για τον όγκο εγκεφάλου

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές βοήθησαν να φτιάξουμε τρισδιάστατα μοντέλα για τον όγκο εγκεφάλου

Απο τις μαγνητικές τομογραφίες και τις αξονικές είναι τυπικά δύσκολο για τους ασθενείς να καταλάβουν και για τους γιατρούς να εξηγήσουν. Το REshape, ένα πρόγραμμα απο το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Radboud στην Ολλανδία, έχει σκοπό να δώσει στους ασθενείς να καταλάβουν και να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης τους.

Τρισδιάστατοι εκτυπωμένοι όγκοι εγκεφάλου

Έχει αποδειχθεί ότι η αλληλεπίδραση που έχουν οι γιατροί στους ασθενείς είναι θεμελιώδη για να τους βοηθήσουν με την κατάσταση τους, ενώ τους δίνει βαθύτερη γνώση. Ωστόσο, εάν ο ασθενής απαιτήσει μια πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα, όπως η απομάκρυνση ενός όγκου στον εγκέφαλο, μπορεί να αντιμετωπίσει σύγχυση όταν μιλάει τον νευροχειρουργό του. Μετά απο όλα αυτά, ένας ασθενής δεν βλέπει ραδιολογικές εικόνες κάθε μέρα, έτσι θα μπορούσε να ήταν σκληρό για έναν γιατρό να εξηγήσει καθαρά το χειρουργικό πλάνο και το ρίσκο. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ικανή να παίξει το δικό της ρόλο σε αυτή την διαδικασία κατασκευάζοντας μοντέλα απο την ίδια την μαγνητική τομογραφία, παριστώντας ένα δυνατό εργαλείο για να βοηθήσει τους ασθενείς να καταλάβουν εικονικά το πρόβλημα τους σε τρείς διαστάσεις , ποια θεραπεία απαιτείται και απο ποιούς κινδύνους συνεπάγεται.

Η μαγνητική ή αξονική τομογραφία έχει ήδη γίνει. Έτσι δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα επιπλέον και είναι εύκολο να κατασκευάσετε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο για εκτύπωση από τα δεδομένα.

Έναν από τους ανθρώπους που το έκαναν να συμβεί αυτό είναι ο David Grimm, ο αρχηγός του πρότζεκτ στο κέντρο Ανανέωσης & καινοτομίας στο νοσοκομείο Radboud. Σπουδάζοντας βιοιατρική επιστήμη πήγε στην καινοτομία της υγειονομικής περίθαλψης για να βοηθήσει να βελτιωθεί το μέλλον του πεδίου, και ειδικά απο την πλευρά των ασθενών. Πάντα ψάχνει τρόπους για να μπορέσει να κάνει το καλύτερο.

Στο κέντρο καινοτομίας παίρνουν τις 2D φωτογραφίες απο αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες του ασθενή και τις μετατρέπουν σε τρισδιάστατα μοντέλα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο γιατρός εξηγεί την διαδικασία σε αυτούς, αυτό που κοιτάζει ο ασθενής είναι ένα μοντέλο του τι συμβαίνει μέσα στο δικό του κεφάλι. Είναι μια πολύ θετική εμπειρία και τους βοηθάει να συνδεθούν με το τι συμβαίνει. Και επίσης γίνεται πιο εύκολο για τον χειρούργο να εξηγήσει τα πάντα.

Radboud story #3

Τα οφέλη της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον επαγγελματικό κλάδο

Ο David μας είπε ότι είναι μεγάλος θαυμαστής του Ultimaker του και κάνει την διαδικασία πιο φθηνή, είναι πραγματικά εύκολο να δημιουργήσεις ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο μοντέλο απο τα δεδομένα, και αυτό μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι, ακόμα και οι γιατροί μόνοι τους. Πρόσφατα οι εκτυπώσεις τους ήταν κυρίως ογκολογικές, αλλά η ευκαμψία και η ελευθερία που τους έδινε ο Ultimaker 2 Extended ανοίγει νέους δρόμους στην φροντίδα των ασθενών και στην κατανόηση τους. Και ανυπομονούμε να δούμε τι θα γίνει με αυτό.