Η πρώτη 3D γέφυρα ποδηλάτου στον κόσμο ανοίγει στην Ολλανδία

Η πρώτη 3D γέφυρα ποδηλάτου στον κόσμο ανοίγει στην Ολλανδία

Η συγκεκριμένη τρισδιάστατη γέφυρα ποδηλάτου που δημιουργήθηκε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και την BAM Infra είναι ανοικτή στο Gemert της Ολλανδίας.

Αν ποτέ τυχαίνει να ποδηλατίζετε γύρω από την ολλανδική πόλη Gemert (και ας το παραδεχτούμε, αν είστε στην Ολλανδία, πιθανότατα είστε στο ποδήλατο), μπορείτε απλά να καταλήξετε να περάσετε πάνω από ένα συγκεκριμένο κομμάτι στην ιστορία της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Την Τρίτη, οι αξιωματούχοι της Ολλανδίας άνοιξαν την τρισδιάστατη γέφυρα ποδηλάτου που έγινε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και την κατασκευαστική εταιρεία BAM Infra. Η συνεργατική οικοδομική προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούνιο και είναι πλέον έτοιμη για να περάσουν οι ποδηλάτες.

Η γέφυρα εκτυπώθηκε 3D σε έξι κομμάτια σε υλικό από σκυρόδεμα και στη συνέχεια ενισχύθηκε με χαλύβδινο καλώδιο. Στη συνέχεια, η ομάδα συγκέντρωσε τα κομμάτια και σήκωσε τη γέφυρα επί τόπου. Σε περίπου 800 στρώματα σκυροδέματος, η δομή μήκους 26 ποδιών βρίσκεται πάνω από ένα χαντάκι, που συνδέει δύο δρόμους μαζί.

3Τρισδιάστατη εκτύπωση που διασχίζει τη γέφυρα της βιομηχανίας των κατασκευών

It is designed to sustain use for about 30 years.Σύμφωνα με την ομάδα, η τρισδιάστατη εκτυπωμένη δομή είναι σε θέση να υποστηρίξει 5 τόνους βάρους, καθιστώντας την ασφαλή για μια μεγάλη ομάδα ποδηλατών. Είναι σχεδιασμένο για να διατηρεί τη χρήση του για περίπου 30 χρόνια.

Αυτή η μακροζωία οφείλεται εν μέρει στο καλώδιο ενίσχυσης χάλυβα σε όλη τη γέφυρα ποδηλάτου, ικανό να αναλάβει την τάση εφελκυσμού και να ανακουφίσει το λιγότερο σκυρόδεμα υλικό. Ενώ το κατόρθωμα είναι σίγουρα κάτι που θα έπρεπε να γιορτάζετε, δεν είναι ακριβώς η στιγμή που το έργο της 3D εκτύπωσης της γέφυρας έχει περάσει.

Νωρίτερα φέτος, μια τρισδιάστατη πεζογέφυρα ολοκληρώθηκε και ανεγέρθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Εν τω μεταξύ, η ολλανδική εταιρεία MX3D έχει αναμίξει την 3D εκτύπωση και την εκμάθηση μηχανών για να δημιουργήσει ρομπότ ικανά να εκτυπώσουν μια γέφυρα επί τόπου. Αυτό το συγκεκριμένο έργο συνεχίζεται από το 2015 και εξακολουθεί να βρίσκεται στα έργα.

Ωστόσο, η τρισδιάστατη γέφυρα ποδηλάτου στο Gemert δεν αποτελεί μικρό επίτευγμα και προβάλλει τα πλεονεκτήματα της χρήσης πρόσθετης κατασκευής στον κατασκευαστικό κλάδο. Για το ένα, το TU Eindhoven και η BAM Infra αποδεικνύουν ότι χρειάζονται λιγότερα υλικά από σκυρόδεμα με τη μέθοδο τους, μειώνοντας έτσι το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα του τσιμέντου. Επιπλέον, η 3D  εκτύπωση επιτρέπει πιο σύνθετα σχήματα που είναι δύσκολο ή αδύνατο να ταιριάζουν με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Η TU Eindhoven και η BAM Infra δημιούργησαν τη γέφυρα για λογαριασμό του έργου Noord-Om, ενός έργου κατασκευής που αποσκοπούσε στην κατασκευή μιας περιφερειακής οδού κοντά στο χωριό Gemer. Το πανεπιστήμιο συμμετέχει επίσης σε ένα άλλο έργο για 3D εκτύπωση πέντε σπιτιών που θα καταλήξουν να καταλαμβάνονται.