10 εύκολα βήματα για να δώσετε χρώμα στις εκτυπώσεις σας

10 εύκολα βήματα για να δώσετε χρώμα στις εκτυπώσεις σας

Το να βάψετε τις 3D εκτυπώσεις σας μπορεί να είναι παραδόξως μια εύκολη διαδικασία, ικανή να μετασχηματίσει τα ακατέργαστα πρωτότυπα σε μέρη έτοιμα για παρουσίαση. Σχεδιαστές προϊόντων, καλλιτέχνες, μηχανικοί και χομπίστες επωφελούνται από λίγο χρώμα στις εκτυπώσεις τους.

Το βάψιμο κομματιών μπορεί να φαίνεται τρομακτικό σε κάποιους και η διαδικασία του βαψίματος με σπρέι πόλυ πρόχειρο για κάποιους άλλους. Η τεχνική που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα είναι απροσδόκητα εύκολη και μπορεί να παράγει επαγγελματικής ποιότητας αποτελέσματα για να ανεβάσει τα σχέδια σας στο επόμενο επίπεδο. Όπως θα δείτε παρακάτω, θα βάψουμε το “Destiny Ghost” που σχεδιάστηκε από τον Adrian Tanner και εκτυπώθηκε στον 3D εκτυπωτή της Formlabs Form 2.

Painting 3D Printed Parts priming

Συγκεντρώστε τα υλικά σας

Υπάρχουν λίγα πράγματα που πρόκειται να χρειαστείτε για να ξεκινήσετε να βάφετε τις εκτυπώσεις σας:

Αστάρι

Τα υλικά της 3D εκτύπωσης ποικίλουν σημαντικά στις ιδιότητες τους, και ένα αστάρι θα μπορούσε να μας δώσει την βάση για να ξεκινήσουμε την ζωγραφική μας. Τα αστάρια σχεδιάστηκαν ώστε να κολλάνε σε μεγάλο αριθμό υλικών και χρησιμεύουν και στο κόλλημα του χρώματος για αργότερα. Επιλέξτε ένα αστάρι που καθορίζει την συμβατότητα με τα πλαστικά.

Γυαλόχαρτο (προαιρετικό)

Για τα αντικείμενα με τραχιά επιφάνεια, το γυαλόχαρτο είναι ένα σημαντικό βήμα για να εξομαλύνει τις παραμορφώσεις πριν από την ζωγραφική. Τα εξογκώματα που παραμένουν μετά τη βαφή απαιτούν πρόσθετη λείανση και εκ νέου εφαρμογή του αστάρι και του χρώματος μετά.

Ύφασμα (προαιρετικό)

Μετά το γυαλοχάρτισμα, ένα ύφασμα θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε την σκόνη από την επιφάνεια. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση ελαίων ή άλλων ενώσεων μετά την λείανση, καθώς αναστέλλουν τη βαφή από τη συγκόλληση.

Χαρτοταινία

We’ll use this to mask areas of our part. Η χαρτοταινία σχεδιάστηκε για να προσκολλάται σταθερά στις επιφάνειες, αλλά να απομακρύνεται καθαρά χωρίς να αφήνει υπολείμματα πίσω.

Σπρέι βαψίματος

Η επιλογή ενός καλού σπρέι για τις εφαρμογές σας θα μπορούσε να είναι αποθαρρυντικό έργο. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικό αστάρι, τα περισσότερα τυπικά χρώματα ψεκασμού θα είναι συμβατά. Συνιστούμε τα χρώματα ψεκασμού τα οποία είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν καλά με πλαστικά υλικά και να διατίθενται σε διάφορα χρώματα και τελειώματα.

Προετοιμασία κομματιού

 

Θα ξεκινήσουμε αφαιρώντας τυχόν επιφανειακές ατέλειες του κομματιού. Καθαρίστε προσεκτικά τις ατέλειες στο μέρος πριν ζωγραφίσετε, καθώς οποιαδήποτε ελαττώματα θα επισημανθούν μετά την ολοκλήρωση της ζωγραφικής.

Ξεκινώντας με ένα χοντρό γυαλόχαρτο 80άρι και πηγαίνοντας μετά σε υψηλότερο θα ήταν πολύ χρήσιμο σε θέμα ταχύτητας όσον αφορά αυτή την διαδικασία. Αφαιρέστε τις μεγάλες ατέλειες με 80άρι ή 100άρι γυαλόχαρτο και εξομαλύνετε μετά τις ατέλειες αυτές με γυαλόχαρτο 180άρι ή 200άρι. Η χρήση λεπτότερων από το 200 είναι συχνά περιττό με τη βαφή, καθώς το αστάρι θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το φινίρισμα των εξαρτημάτων σας.

Μετά το τρίψιμο, σκουπίστε με ένα πανί για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Είναι λάθος να χρησιμοποιήσετε κάποιο λαδάκι για να βελτιώσετε το φινίρισμα των εξαρτημάτων σας, καθώς αυτά εμποδίζουν τη βαφή να κολλήσει.

Painting 3D Printed Parts pre painting

Αστάρισμα

 

Τα πλαστικά ποικίλλουν σημαντικά στις ιδιότητές τους και είναι πολύ γνωστά για την εύρεση συμβατών χρωμάτων. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα αστάρι ειδικά σχεδιασμένο για τα πλαστικά, που θα χρησιμεύσει ως βάση για το χρώμα μας.

Θα χρησιμοποιήσουμε το Rustoleum Gray Primer ως την βάση για το δοκιμαστικό μέρος μας, το οποίο για το “Destiny Ghost” που σχεδίασε ο Adrian Tanner. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ένα αστάρι για να βελτιώσουν το τελείωμα της επιφάνειας και την αισθητική του μέρους τους, χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε πρόσθετη ζωγραφική μετά.

Όταν σχεδιάσετε και εκτυπώσετε το αντικείμενο σας, θα πρέπει να έχετε στο νου πώς θα πρέπει να είναι προσανατολισμένο για το βάψιμο. Η προσθήκη μίας μικρής τρύπας για την υποδοχή ενός πείρου σας επιτρέπει να κρατάτε και να περιστρέφετε το τμήμα σας ελεύθερα ενώ ζωγραφίζετε.

Για τα περισσότερα χρώματα, η καλύτερη τεχνική είναι να σκουπίσετε το μέρος με γρήγορες κινήσεις. Αυτό διατηρεί τη βαφή από τη δημιουργία σταγόνων σε ορισμένες περιοχές. Πολλαπλά λεπτά στρώματα παρέχουν το καλύτερο φινίρισμα, οπότε μην ανησυχείτε αν το πρώτο σας στρώμα αστάρι είναι αραιό. Αφήστε το αστάρι σας να στεγνώσει πριν προσθέσετε επιπλέον στρώματα. Για τους περισσότερα αστάρια, 2 στρώματα επαρκούν για καθαρό τελείωμα, αλλά ελέγξτε το χρώμα σας για συγκεκριμένες οδηγίες.

Painting 3D Printed Parts Priming

Χρωματισμός

 

Πρίν ξεκινήσετε να βάφετε. φτιάξτε ένα σχέδιο για το πώς θέλετε να είναι το τελικό χρώμα. Το “Destiny Ghost” θα είναι γκρι με μαύρες λωρίδες. Γι΄αυτό, θα ξεκινήσουμε βάφοντας το ολόκληρο μαύρο και στην συνέχεια θα προσθέσουμε το γκρί.

Θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια τεχνική στο βάψιμο όπως αυτή με το αστάρι. Επαλείψτε το μέρος σας χρησιμοποιώντας σύντομες ψεκασιές χρώματος, φροντίζοντας να μετακινήστε γρήγορα στο τμήμα.Να αποφεύγετε να παραμένετε σε μια περιοχή, καθώς αυτό θα προκαλέσει τη δημιουργία και το στάξιμο της βαφής. Χρησιμοποιήστε 2-3 λεπτά στρώματα βαφής ή συνεχίστε μέχρι το μέρος σας να είναι πλήρως επικαλυμμένο ομαλά.

Painting 3D Printed Parts painting

Μάσκα

 

Η μάσκα είναι η διαδικασία με την οποία οι περιοχές του τμήματος καλύπτονται επιλεκτικά για τη δημιουργία μοτίβων ή την ανάδειξη χαρακτηριστικών. Τα αρνητικά χαρακτηριστικά είναι ευκολότερο να καλυφθούν από τα θετικά χαρακτηριστικά, οπότε κάναμε πρώτα τις λωρίδες επειδή είναι ανάγλυφα στο μοντέλο “Destiny Ghost”.

Για να δημιουργήσετε μια μάσκα, εφαρμόστε μια λωρίδα χαρτοταινίας σε ένα μεγάλο τμήμα του χαρακτηριστικού που θέλετε να καλύψετε. Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό αντικείμενο όπως μια πιστωτική κάρτα για να ωθήσετε την ταινία στις πτυχές του μέρους σας. Στη συνέχεια, πάρτε ένα κοπίδι και κόψτε αργά κατά μήκος της πτυχής φροντίζοντας να εφαρμόσετε μόνο την πίεση που απαιτείται. Εφαρμόζοντας πάρα πολύ δύναμη μπορεί να κοπεί στο χρώμα παρακάτω. Τέλος, αφαιρέστε την ταινία από το εξωτερικό της μάσκας και επαναλάβετε για όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία.

Painting 3D Printed Parts Masking

Χρωματισμός 2

 

Το τελικό μας βήμα είναι να βάψουμε με γκρι το υπόλοιπο κομμάτι. Χρησιμοποιήστε τις ίδιες τεχνικές όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω για να καλύψετε πλήρως το τμήμα σας με τη χρήση αρκετών ελαφρών επιστρώσεων. Μην ανησυχείτε για την επικάλυψη της μάσκας, καθώς η ταινία εμποδίζει τη διάχυση οποιασδήποτε μπογιάς. Μετά την πλήρη ξήρανση του χρώματος, ξεκολλήστε τη μάσκα για να αποκαλύψετε το τελικό σας μέρος.

Μερικοί χρήστες θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν μία βάση μετά από αυτό το βήμα για να σφραγίσουν το μέρος τους και να το προστατεύσουν από φθορά. Οι βάσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσετε μια ποικιλία από τελειώματα από γυαλιστερό σε ματ. Η τεχνική για την εφαρμογή καθαρής επίστρωσης είναι γενικά η ίδια με τις άλλες βαφές με τις διάφορες ότι οι επιστρώσεις φωτός μπορεί να είναι οι βέλτιστες.

Painting 3D Printed Parts ghost destiny finished

Συνοπτικά

Για να ολοκληρώσουμε, σας παρέχουμε παρακάτω μια γρήγορη λίστα με κάθε ένα από αυτά τα βήματα που αναφερθήκαμε, για να μπορείτε να χρωματίσετε τα δικά σας αντικείμενα:

  1. Αφαιρέστε τυχόν επιφανειακές ατέλειες χρησιμοποιώντας μέχρι 200άρι γυαλόχαρτο
  2. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε την σκόνη από το αντικείμενο
  3. Εφαρμόστε αστάρι απλώνοντας το με γρήγορες κινήσεις. Χρησιμοποιήστε πολλά στρώματα επιτρέποντας το αστάρι να στεγνώσει ενδιάμεσα
  4. Προσδιορίστε τα διαφορετικά χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε στο κομμάτι και σχεδιάστε τις μάσκες
  5. Εφαρμόστε την βάση του χρώματος χρησιμοποιώντας πολλαπλές λεπτές στρώσεις
  6. Φτιάξτε μάσκα στο αντικείμενο σας απλώνοντας χαρτοταινία και αφαιρέστε την με ένα κοπίδι στα σημεία που δεν χρειάζεται
  7. Επικαλύψτε το αντικείμενο για το επόμενο χρώμα
  8. Αφήστε το να στεγνώσει εντελώς και αφαιρέστε την μάσκα
  9. Επαναλάβετε τα βήματα 5 και 8 όσες φορές απαιτείτε
  10. Προαιρετικά: Σφραγίστε το κομμάτι σας με μια επίστρωση για αυξημένη αντοχή στη φθορά ή για να αλλάξετε το τελείωμα της επιφάνειας.

Αυτό ήταν όλο! Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να προσθέσετε χρώμα στις εκτυπώσεις σας και ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματά σας.

 

 

Πηγή: Pinshape.com