10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την 3D εκτύπωση & την ασφάλεια των τροφίμων

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την 3D εκτύπωση & την ασφάλεια των τροφίμων

Έχει πλάκα να εκτυπώνεις τρισδιάστατα πράγματα τα οποία μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην καθημερινή σου ζωή. Παρόλα αυτά, όταν έρχεται η ώρα να εκτυπώσεις σκεύη για την κουζίνα που θα αγγίξουν φαγητό, ίσως αναρωτιέστε – είναι η 3D εκτύπωση ασφαλή για το φαγητό; Με τα χημικά και την θερμότητα που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση και την διαδικασία των 3D αντικειμένων, υπάρχουν έγκυρες ανησυχίες για την υγεία. Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια ερωτήματα γύρω από την ασφάλεια στην 3D εκτύπωση φαγητών, βάλαμε μαζί 5 από τις πιο κοινές ανησυχίες και 5 κόλπα για την ελάττωση αυτών των ρίσκων.

 

5 ανησυχίες με την ανάμειξη φαγητών & την 3D εκτύπωση

 

1) Συσσώρευση βακτηρίων στο σχεδιασμό 

Αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία, καθώς ακόμη και οι πιο ομαλές εκτυπώσεις έχουν μικρές ρωγμές και κενά όπου τα τρόφιμα μπορούν να κολλήσουν και τα βακτήρια να μεγαλώνουν. Υπάρχει ομοφωνία από την κοινότητα της 3D εκτύπωσης σε αυτό το σημείο – ένα άτομο τράβηξε φωτογραφίες από εκτυπώσεις κάτω από μικροσκόπιο. Δεν είναι τόσο νόστιμο! Αν σχεδιάζετε να το χρησιμοποιήσετε για μια φορά και να το πετάξετε, δεν υπάρχει πρόβλημα. Για πολλαπλές χρήσεις, αυτό θα ήταν θέμα.

3D printing food bacteria

 

2) Χημικά στο νήμα

Υπάρχει συζήτηση σχετικά με αυτό, αλλά το ABS θεωρείται γενικά μη ασφαλή για την χρήση σου σε πράγματα που θα ακουμπήσουν φαγητά. Αυτό γιατί το ABS περιέχει τοξικά χημικά τα οποία καταλήγουν μέσα στο φαγητό και τελικά στο στόμα σας.

Το φυσικό PLA είναι φτιαγμένο από καλαμπόκι και θεωρείται γενικά ασφαλή για την χρήση με φαγητά. Παρόλα αυτά κάποιες εταιρείες συμπεριλαμβάνουν άλλα πρόσθετα (για το χρώμα ή άλλα χαρακτηριστικά) τα οποία ίσως είναι μη ασφαλή  στην λήψη τροφής. Κάποια PLA νήματα ορίζονται για την ασφάλεια τροφίμων, αλλά είναι σημαντικό να το ελέγξετε  με τον κατασκευαστή.

 

3) Τοξικά σωματίδια απελευθερώνονται στην διαδικασία της εκτύπωσης

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2013 από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις και το Εθνικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Λυών της Γαλλίας, οι επιτραπέζιοι εκτυπωτές που χρησιμοποιούν ABS και PLA πλαστικό είναι “υψηλοί πομποί” στα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια ίσως υπάρχουν στην επιφάνεια της εκτύπωσης και η εισπνοή ή η κατάποση αυτών των σωματιδίων μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

 

3D printing food chemicals

 

4) Δεν είναι ασφαλή για το πλυντήριο πιάτων

Οκ, αν υπάρχουν βακτήρια στην εκτύπωση σας, μπορείτε απλά να την πλύνετε σωστά; Όχι τόσο γρήγορα… Αν χρησιμοποιήσετε την εκτύπωση σας σε ζεστό νερό ή με πλυντήριο πιάτων, ίσως παραμορφώσει ή στρεβλώσει με τον καιρό. Το PLA είναι πιο ευαίσθητο στην θερμότητα και φυσικά δεν είναι ασφαλές στο πλυντήριο πιάτων (μπορεί να χαλάσει και το ίδιο πλυντήριο πιάτων!).

 

3D printing food PLA

 

5) Ορισμένα ακροφύσια ορείχαλκου περιέχουν μόλυβδο

Τα ακροφύσια του 3D εκτυπωτή μπορεί να περιέχουν μόλυβδο, και η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσάρεστα προβλήματα υγείας. Ακριβώς πόσο μόλυβδος είναι στον ορείχαλκο και αν μια σημαντική ποσότητα μολύβδου από το ακροφύσιο μεταφέρεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης είναι ασαφής. Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και άλλοι λένε ότι το επίπεδο του μολύβδου που θα μπορούσε να μεταφερθεί στο τελικό προϊόν είναι εντελώς ασήμαντο.

 

Οκ, τώρα φοβήθηκα

Όλα ακούγονται λιγάκι τρομακτικά, έτσι δεν είναι; Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτές οι συζητήσεις είναι αρκετά αμφισβητούμενες και η έρευνα είναι ακόμη πολύ νωρίς να έχει συγκεκριμένα συμπεράσματα ή ξεκάθαρη ομοφωνία. Επιπλέον, υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτές τις ανησυχίες.

Ας τα αντιμετωπίσουμε από σημείο σε σημείο!

 

5 κόλπα για να μειώσετε το κίνδυνο στην 3D εκτύπωση για εργαλεία κουζίνας

 

1) Χρησιμοποιήστε ασφαλή για φαγητά σφραγιστικά για να αντιμετωπίσετε τα βακτήρια που δημιουργούνται

Η σφράγιση μιας εκτύπωσης με ένα εποξειδικό ή στεγανωτικό ασφαλές για τα τρόφιμα θα καλύψει τις ρωγμές που μπορούν να συλλέξουν τα βακτηρίδια. Για το PLA, η βιομηχανία της 3D εκτύπωσης προτείνουν Πολυουρεθάνη την οποία θα την βρείτε σε καταστήματα βελτίωσης σπιτού. Υπάρχουν εναλλακτικά εποξειδικά επιχρίσματα ποιότητας τροφίμων που αναφέρονται εδώ.

2) Αγοράστε ένα ασφαλή για φαγητό νήμα

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η KeyTech εισήγαγε το πρώτο ασφαλή για φαγητό PLA, προσφέροντας την ίδια αντίσταση για να θερμανθεί και με επίδραση όπως το ABS. Επίσης είναι υψηλά εύκαμπτο, και δεν σπάει εύκολα. Ο ιδρυτής της KeyTech Stefano Corinaldesi, ήταν τόσο βέβαιος για την εφεύρεση του, που δημιούργησε ένα βίντεο που παρουσιάζει το νήμα  να μην σπάει ύστερα από έκθεση του στον αέρα για 60 μέρες. Τώρα υπάρχει ένα αριθμός από ασφαλή νήματα για φαγητά στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων τα γερμανικά πλαστικά της RepRap και της FormFutura’s HDglass™ τα οποία είναι τροποποιημένα υπέρ διαφανές PETG.

Πώς ξέρετε αν τα νήματα είναι ασφαλή για φαγητά; Το νήμα θα έρθει με MSDS ( δελτίο δεδομένων ασφάλειας φαγητού ) στο οποίο θα λέει τις χημικές ιδιότητες και θα πρέπει να διευκρινίζει αν είναι εγκεκριμένο από την FDA ή ότι είναι ασφαλές για τα τρόφιμα. Εδώ υπάρχει ένας κατάλογος εγκεκριμένων προσθέτων που μπορούν να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα.

Επίσης, εάν μια εταιρεία έχει περάσει από τη διαδικασία της πιστοποίησης ποιότητας τροφίμων – θα το αναγράφει αυτό στην συσκευασία.

3) Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό με αντιβακτηριακό σαπούνι για να να πλύνετε

Εκτός από το να χρησιμοποιείται ένα πλυντήριο πιάτων, να πλένετε με ζεστό νερό και ένα αντιβακτηριακό απορρυπαντικό αμέσως μετά την χρήση. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο ότι η εκτύπωση θα λιώσει και επίσης θα αφαιρέσει οποιοδήποτε βακτήριο από την επιφάνεια.

 

3D printing food cleaning

 

4) Χρησιμοποιήστε εξωθητή για ασφαλή φαγητά 

Για να αποφύγετε την μόλυνση από τον εξωθητή, μπορείτε να αγοράσετε ένα θερμικό άκρο ανοξείδωτου χάλυβα το οποίο θεωρείται ασφαλή για την χρήση με φαγητά. Αυτό ίσως να ήταν λίγο υπερβολικό αν σχεδιάζατε να εκτυπώσετε μόνο ένα ή δύο κούπες. Παρόλα αυτά αν ανησυχείτε πολύ με τα ρίσκα ή θα εκτυπώνεται πολύ εξοπλισμό για την κουζίνα, τότε ίσως να άξιζε!

 

Έτσι πάμε κατευθείαν στο θέμα.. είναι ασφαλή για το φαγητό ή όχι;

Δεν θέλουμε να σας αφήσουμε με ένα “εξαρτάται από” αλλά υπάρχουν κάποια κλειδιά στα συμπεράσματα:

 

3 Συμπεράσματα για το πώς να εκτυπώσετε ασφαλές για φαγητά

 

1) Ασφάλεια φαγητού vs. Επικινδυντότητα:

Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξετε “ασφαλή φαγητά” πιστοποιημένα με την 3D εκτύπωση αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ της πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων και της γενικής ασφάλειας τροφίμων. Θα πουλήσετε κάποιο gadget το οποίο θα έρθει σε επαφή με φαγητά; Ίσως όχι. Θα πρέπει να συμφωνήσετε με έναν οργανισμό που επιβλέπει συγκεκριμένες απαιτήσεις στην ασφάλεια τροφίμων στην χώρα σας. Ωστόσο, ίσως αρρωστήσετε θανάσιμα χρησιμοποιώντας ένα 3D εκτυπωμένο γυαλί ή μπολ μία ή δύο φορές, ίσως όμως και όχι.

2) Περιορισμένο χρόνος στην επαφή με φαγητά:

O Joseph Larson , ως blogger 3D εκτύπωσης ήρθε σε επαφή με το FDA και διαπίστωσε ότι σύμφωνα με αυτά, η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται πραγματικά για το λόγο που χρησιμοποιείτε το εργαλείο. Πράγματα όπως μαχαίρια και κόφτες για μπισκότα δεν έρχονται σε επαφή με φαγητό ή με το στόμα σας για πολύ ώρα και είναι ασφαλή (ίσως και χωρίς ειδικό νήμα). Αν εκτυπώνετε μια κούπα καφέ ή δοχεία που θα έρθουν σε επαφή με φαγητό για μεγαλύτερες περιόδους, ίσως τότε να πρέπει να πάρετε παραπάνω προφυλάξεις.

3) Επιλέξτε το υλικό σας με σύνεση:

Διαλέξτε το σωστό υλικό για ότι εκτυπώνεται. Χρησιμοποιώντας PLA για την κούπα του καφέ  είναι πιο ασφαλές γιατί τα αποσυντιθέμενα σωματίδια είναι φυσικά. Ωστόσο, το πλαστικό είναι πολύ μαλακό για τον ζεστό καφέ και θα μπορούσε να λιώσει στο πλυντήριο πιάτων. Σε μερικές περιπτώσεις, το ABS είναι πιο δυνατή επιλογή για την κούπα του καφέ, αλλά δεν είναι πιστοποιημένο για ασφαλή φαγητά και έχει χημικά που θα μπορούσαν να είναι τοξικά στην κατάποση. Τελικά, η απόφαση για το ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από εσάς και για τι θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.

 

3D printing food filament